Volledig scherm
Wie een appartement koopt, zit vaak ook in een VvE. © ROBIN UTRECHT

‘Straten verloederen door problemen bij VvE's’

Problemen met vooral kleine verenigingen van eigenaren (VvE's) leiden tot verloedering van panden en straten. Dat schrijft de Volkskrant. Veel VvE's zijn niet meer actief door ruzie tussen eigenaren of inactiviteit van een van de deelnemers. Daardoor blijft onderhoud van huizen achterwege.

Volgens de krant moet de regelgeving voor VvE's dan ook nodig op de schop. Maandag wordt op het jaarcongres van de stichting VvE Belang een onderzoek gepresenteerd naar de problemen bij de kleinere VvE's. ,,Een eigenaar die niet kan of niet wil meewerken in een VvE is echt een probleem’’, aldus het rapport. ,,Alleen nieuwe regelgeving zal hen in beweging kunnen brengen.’’

Nederland telt inmiddels 144.000 VvE’s, blijkt uit het onderzoek. 34 procent van de VvE’s is ‘zeer klein’ en heeft slechts twee wooneenheden als lid. Nog eens 29 procent is ‘klein’, met maximaal vijf leden. De optimale grootte is volgens het onderzoek zes tot twintig leden.

Als de stemmen staken in een VvE met slechts twee leden, dan ‘is er geen andere oplossing dan niets doen’, schetst directeur Kees Oomen van VvE Belang de problemen bij de micro-VvE’s.