Volledig scherm
De brief van Varkens in Nood © Varkens in Nood

Strijd met liefdesbrieven over varkens in Boer Zoekt Vrouw

De populaire agrarische datingshow 'Boer Zoekt Vrouw' is onbedoeld het strijdtoneel geworden van een schriftelijke strijd over verantwoord boeren. Eerder stuurde Varkens in Nood boer David uit Roemenië 'liefdesbrieven' uit onvrede over een mogelijk gebrek aan dierenwelzijn. In een reactie is de varkenssector nu ook in de liefdespen geklommen. KRO-NCRV reageerde gisteren weer met een brief.

Quote

Ik zag je met Yvon over het Roemeense platteland zwerven en ik moet bekennen dat ik danig van je onder de indruk was

Brief Varkens in Nood
Volledig scherm
Boer David mag zich verheugen op veel liefdesbrieven uit de varkensbranche. © KRO-NCRV/Linelle Deunk
Volledig scherm
© Varkens in nood

In de eerste uitzending van Boer Zoekt Vrouw (KRO-NCRV) vertelde boer David hoe hij van een oude vervallen boerderij in Roemenië met een beetje inzet weer een varkenshouderij wil maken voor 13 stallen met 2500 varkens per stal. Volgens Varkens in Nood onderschat boer David wat er nodig is om een moderne varkensstal te bouwen, waar dierenwelzijn hoog in het vaandel staat. De belangenorganisatie stelde een eigen liefdesbrief op aan David, die belangstellenden konden downloaden. Dat werd bijna vierduizend keer gedaan.

Liefde en leed
De boodschap die volgens Varkens in Nood naar boer David moet gaan is dat 'liefde en leed niet samengaan'. Om zijn plannen te realiseren heeft boer David een oud staatsbedrijf opgekocht. De dierenorganisatie vreest dat de varkens het zwaar krijgen, ook al omdat mensen zich in Roemenië nauwelijks aan 'dure' welzijnsregels hoeven te houden.

De brief van Varkens in Nood begint met een ware liefdesverklaring aan David ('Was danig onder de indruk van je! 'Met je mooie lach!'), maar de toon gaat al snel over in waarschuwende woorden en zorg over het welzijn van de varkens. De actiegroep laat 'Lieve David' weten dat een varken echt wel meer nodig heeft dan 'een dak boven zijn hoofd'.

Varkenshouderij
In een reactie komen LTO Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) nu eveneens in een liefdesbrief op voor boer David. Het schrijven is gericht aan directeur Hans Baaij van Varkens in Nood ('Lieve Hans!). Varkenshouders kunnen op ludieke wijze hun steun uitspreken door de brief te ondertekenen en weer door te sturen aan Varkens in Nood.

Volgens de beide organisaties is de Nederlandse varkenshouderij 'koploper op het gebied van innovaties, dierenwelzijn en milieu'. Ze stellen dan ook dat David zijn kennis en ondernemersschap mee zal nemen naar Roemenië. De Roemenen kunnen dan leren 'van onze varkenshouders', waardoor het dierenwelzijn juist een impuls krijgt.

Na de liefdesverklaring volgt een lofzang op de varkenshouderij en vervolgens scherpe kritiek. 'Hans, een varken heeft méér nodig dan een knuffel uit de grachtengordel'. In de brief krijgt de directeur van Varkens in Nood nog een advies mee. 'Laat David intussen zijn passie uitvoeren in Roemenië. Hopelijk snel met een lieve boerin aan zijn zijde. Realiseer je Hans, dat liefde voor mens én dier samen gaan!'

Quote

Hans, een varken heeft méér nodig dan een knuffel uit de grachten­gor­del

LTO Varkenshouderij
Volledig scherm
© LTO Varkenshouderij

Boer Zoekt Vrouw
KRO-NCRV is inmiddels ook in de pen geklommen. Directeur Hans Baaijens van Varkens in Nood is de geadresseerde. De omroep benadrukt te werken met vakmensen die zelf bepalen hoe zij hun boerderij runnen. 'Natuurlijk begrijpen we dat het in uw belang is om het verhaal van het welzijn van varkens onder de aandacht te brengen. Daar moet ook aandacht voor zijn', begint de omroep. 'We begrijpen uit uw brief dat u zich zorgen maakt over de toekomstige boerderij van David. David heeft kennisgenomen van uw opmerkingen. Als de serie in januari op tv komt, zien we hoe het hem vergaat in Roemenië. Zowel op zakelijk als op liefdesgebied'.

De reactie van David op de 'liefdesbrieven' wordt, volgens een woordvoerder van KRO-NCRV,  niet prijs gegeven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.