‘Superkartel’ met Edin G. en Zouhair B. opgerold in Dubai: ‘Een derde van de Europese cokehandel’
Met videoDubai heeft twee Nederlanders opgepakt voor grootschalige internationale drugshandel. Het gaat om Edin G. (40) en Zouhair B. (37). In totaal werden 49 mensen opgepakt, die samen volgens Europol een 'superkartel’ runden, goed voor een derde van de cocaïnehandel in Europa.
Het Nederlandse Openbaar Ministerie werkte samen met opsporingsdiensten uit onder meer Spanje, Frankrijk, België, de VS en de Verenigde Arabische Emiraten. De mannen die voor Nederland zijn opgepakt hebben een flinke criminele staat van dienst, blijkt uit de opsomming die justitie maakt. Ze horen bij een netwerk dat de leiding had over ‘grootschalige’ drugsimport, waarvan de opsporingsdiensten zo'n 30 ton hebben onderschept.
De eerste man is de 40-jarige Nederlandse Bosniër Edin G. Een man die al decennia actief is in de drugswereld en staat aan het hoofd van de Tito- en Dino-bende. Uit onderzoek van deze site bleek eerder al dat de Amerikaanse opsporingsdienst DEA Edin G. beschouwt als één van de vijftig grootste drugshandelaren ter wereld.
Volgens de Amerikanen maakte Edin G., die opgroeide in Breda, onderdeel uit van een Europees superkartel dat vanuit Dubai opereerde. Hij zou daarbij hebben samengewerkt met onder andere Ridouan Taghi en kopstukken uit de Italiaanse en Ierse onderwereld. Dit ‘superkartel’ wordt door de opsporingsdiensten verantwoordelijk gehouden voor een derde van de Europese cokehandel.
Het Openbaar Ministerie verdenkt G. van een leidende rol bij de invoer van onder andere 1800 kilo coke via de haven van Hamburg in 2020. Mogelijk organiseerde en betaalde hij de invoer van bijna 750 kilo coke via Zuid-Afrika naar Rotterdam. Daarnaast zou hij 8000 kilo grondstof voor amfetamine via de Antwerpse haven hebben binnengehaald.
Gezocht door Interpol
De tweede verdachte zou de 37-jarige Nederlandse Marokkaan Zouhair B. zijn. Hij werd twee weken geleden, op 16 november, opgepakt in Dubai en zit daar nog altijd vast. Hij wordt in Rotterdam vervolgd voor de invoer van duizenden kilo's cocaïne via de havens van Rotterdam en Antwerpen, deelname aan een criminele organisatie, witwassen van veel geld, ambtelijke corruptie en het bezit van vuurwapens.
B. was tot en met 2018 bestuurder van een beheermaatschappij in Rotterdam. Zijn naam duikt onder andere op in een drugsonderzoek waarbij in de Rotterdamse haven 1329 kilo cocaïne werd onderschept. De drugs, met een straatwaarde van 99 miljoen euro, zaten verstopt tussen een lading Braziliaanse koffiebonen. B. zou een coördinerende rol hebben gehad en werd al sinds april 2022 gezocht door Interpol. In dat onderzoek werden eerder al veertien andere verdachten opgepakt.
49 aanhoudingen
De twee kwamen in beeld door versleutelde berichten die de politie heeft ontcijferd; de zogenoemde Sky-chats. In het onderzoek zijn voor onder meer Nederland, Spanje, Frankrijk en België in totaal 49 mensen opgepakt, onder wie nog vier anderen in Dubai.
Hoeveel geld er in het kartel omging blijkt uit beelden die Europol vanochtend heeft gepubliceerd van deze ‘Operation Desert Light’. Daarop zijn tientallen dure auto's te zien in een garage, maar ook luxe huizen met zwembad.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Airmiles straks minder lang houdbaar, klanten worden opgeroepen ze sneller uit te geven
Wie Airmiles spaart, moet nieuwe spaarpunten voortaan binnen twee jaar uitgeven. Het bedrijf erachter hoopt dat consumenten daardoor ‘actiever’ worden. Dat is hard nodig om het spaarprogramma een impuls te geven, denkt bedrijfskunde-hoogleraar Cor Molenaar. ,,Airmiles heeft al lang zijn glans verloren.” -
PREMIUMInterview
Revolutie in opsporing zware criminelen: ‘Geldstroom ontregelen veel effectiever dan afpakken’
De massale onderschepping van crimineel berichtenverkeer leidt tot een omwenteling in de opsporing. Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Janneke de Smet-Dierckx: ‘Door de geldstroom van criminelen te ontregelen zijn we veel effectiever dan met afpakken.’ -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
CBS: in laatste twee weken januari geen oversterfte meer
In de laatste twee weken van januari was er geen sprake van oversterfte in Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. Het is voor het eerst in bijna een jaar dat er meerdere weken geen oversterfte werd geregistreerd, aldus het CBS. Vorig jaar was dat alleen in het voorjaar, één week in mei en één week in september het geval. -
Rutte geeft mondjesmaat toe: ‘Onbedoeld te hard geweest naar ongevaccineerden’
De coronacrisis was een ‘epidemie van de ongevaccineerden’. En wie geen coronaprik neemt, is ‘asociaal’ of ‘decadent'. Dit soort uitspraken van kabinetsleden zijn misschien te ‘hard’ geweest, erkent premier Mark Rutte. Daar zijn deskundigen het roerend mee eens.
-
PREMIUM8
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Reed Arnhemmer (25) na ruzie bewust in op slachtoffer? ‘Geen straf, het was zelfverdediging’
Een man kwam met een steen op hem af, dus stuurde een 25-jarige Arnhemmer zijn auto op de Hommelseweg zijn richting op en botst tegen hem aan. Voor de officier van justitie was het helder: dit is een poging tot doodslag.