‘Superkartel’ met Edin G. en Zouhair B. opgerold in Dubai: ‘Een derde van de Europese cokehandel’
Met videoDubai heeft twee Nederlanders opgepakt voor grootschalige internationale drugshandel. Het gaat om Edin G. (40) en Zouhair B. (37). In totaal werden 49 mensen opgepakt, die samen volgens Europol een 'superkartel’ runden, goed voor een derde van de cocaïnehandel in Europa.
Het Nederlandse Openbaar Ministerie werkte samen met opsporingsdiensten uit onder meer Spanje, Frankrijk, België, de VS en de Verenigde Arabische Emiraten. De mannen die voor Nederland zijn opgepakt hebben een flinke criminele staat van dienst, blijkt uit de opsomming die justitie maakt. Ze horen bij een netwerk dat de leiding had over ‘grootschalige’ drugsimport, waarvan de opsporingsdiensten zo'n 30 ton hebben onderschept.
De eerste man is de 40-jarige Nederlandse Bosniër Edin G. Een man die al decennia actief is in de drugswereld en staat aan het hoofd van de Tito- en Dino-bende. Uit onderzoek van deze site bleek eerder al dat de Amerikaanse opsporingsdienst DEA Edin G. beschouwt als één van de vijftig grootste drugshandelaren ter wereld.
Volgens de Amerikanen maakte Edin G., die opgroeide in Breda, onderdeel uit van een Europees superkartel dat vanuit Dubai opereerde. Hij zou daarbij hebben samengewerkt met onder andere Ridouan Taghi en kopstukken uit de Italiaanse en Ierse onderwereld. Dit ‘superkartel’ wordt door de opsporingsdiensten verantwoordelijk gehouden voor een derde van de Europese cokehandel.
Het Openbaar Ministerie verdenkt G. van een leidende rol bij de invoer van onder andere 1800 kilo coke via de haven van Hamburg in 2020. Mogelijk organiseerde en betaalde hij de invoer van bijna 750 kilo coke via Zuid-Afrika naar Rotterdam. Daarnaast zou hij 8000 kilo grondstof voor amfetamine via de Antwerpse haven hebben binnengehaald.
Gezocht door Interpol
De tweede verdachte zou de 37-jarige Nederlandse Marokkaan Zouhair B. zijn. Hij werd twee weken geleden, op 16 november, opgepakt in Dubai en zit daar nog altijd vast. Hij wordt in Rotterdam vervolgd voor de invoer van duizenden kilo's cocaïne via de havens van Rotterdam en Antwerpen, deelname aan een criminele organisatie, witwassen van veel geld, ambtelijke corruptie en het bezit van vuurwapens.
B. was tot en met 2018 bestuurder van een beheermaatschappij in Rotterdam. Zijn naam duikt onder andere op in een drugsonderzoek waarbij in de Rotterdamse haven 1329 kilo cocaïne werd onderschept. De drugs, met een straatwaarde van 99 miljoen euro, zaten verstopt tussen een lading Braziliaanse koffiebonen. B. zou een coördinerende rol hebben gehad en werd al sinds april 2022 gezocht door Interpol. In dat onderzoek werden eerder al veertien andere verdachten opgepakt.
49 aanhoudingen
De twee kwamen in beeld door versleutelde berichten die de politie heeft ontcijferd; de zogenoemde Sky-chats. In het onderzoek zijn voor onder meer Nederland, Spanje, Frankrijk en België in totaal 49 mensen opgepakt, onder wie nog vier anderen in Dubai.
Hoeveel geld er in het kartel omging blijkt uit beelden die Europol vanochtend heeft gepubliceerd van deze ‘Operation Desert Light’. Daarop zijn tientallen dure auto's te zien in een garage, maar ook luxe huizen met zwembad.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bijen legden deze winter massaal het loodje, maar dit ‘driegangenmenu’ helpt ze de koude maanden door
Ze vallen met bosjes uit de honingraat. Veel bijenvolken hebben dit voorjaar niet levend gehaald. En dat terwijl je massale bijensterfte vrij makkelijk kunt voorkomen, weet Annet Künneke (67). Met een speciaal driegangenmenu helpt zij de vliegende insecten de winter door.Waddinxveen -
PREMIUM2
Omgekomen Sylvia (45) was ‘een schat van een meid’: ‘Iemand van wie je nooit iets verkeerds verwacht’
Wie was Sylvia Steunenberg, de 45-jarige Apeldoornse die donderdagochtend levenloos werd aangetroffen langs de Wieselseweg in Wenum Wiesel? De politie is nog volop bezig met het onderzoek naar haar dood en vermoedt een misdrijf.Apeldoorn -
PREMIUM
Controle op treinkaartje blijft te vaak uit: ‘Conducteurs kiezen eieren voor hun geld’
Vakbond FNV Spoor slaat alarm omdat de conducteur op sommige trajecten amper meer lijkt te controleren op een vervoersbewijs. Deze zogeheten trefkans moet omhoog, omdat het risico op zwartrijden en agressie anders te hoog wordt. -
PREMIUM
Laxmie werd geslagen door haar vriend: ‘Mensen zeiden: een man die slaat, geeft om je’
‘Sorry. Ik heb niet kunnen leren. Het gaat niet goed met mij.’ Deze noodkreet op haar examenblad geschiedenis schreef Laxmie Jawalapershad (33), slachtoffer van partnergeweld. Nu helpt ze zelf vrouwen om geweldscirkels te doorbreken. ,,Mensen vertelden me: een man die slaat, die geeft juist om je.”Den Haag -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten.
-
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
-
-
PREMIUM
Mond van Edwin valt wagenwijd open: wie maakte 20 anonieme meldingen over zijn paarse vrachtwagen?
Edwin de Vos snapt er niets van. Wie is toch die anonieme buurtbewoner die al tig keer een anonieme melding maakte over zijn geparkeerde vrachtwagen? De Gouwenaar nodigt diegene graag uit voor een ‘koffie en gebakkie’ om eens samen in gesprek te gaan.Gouda -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt.