Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Supermarkten opgelet: NVWA zet jonge spionnen in voor kopen sigaretten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat 17-jarige jongeren inzetten als testkopers van rookwaren. Zij gaan proberen bij supermarkten, tankstations, tabaksspeciaalzaken, horecabedrijven en kleinere verkooppunten (kiosken, belwinkels en avondwinkels) tabaksproducten te kopen.

De transactie wordt gadegeslagen door een toezichthouder van de NVWA. Als het de mysteryshopper lukt om sigaretten of andere rookwaren te kopen, kan de keuringsdienst de winkelier een boete opleggen.

De methode met de jonge testkopers is dit jaar al getest bij 516 verkooppunten. Bij horecabedrijven, vooral cafetaria's, was het voor de jongeren het makkelijkst om aan tabak te komen. Daar werd maar in een kwart van de gevallen goed op leeftijd gecontroleerd. Supermarkten leefden de regels het beste na, die weigerden driekwart van de testaankopen.

Verboden dealtjes

De NVWA meldt verder dat tabaksfabrikanten veel verboden dealtjes sluiten met tabakswinkels om meer rookwaren te verkopen. Uit onderzoek blijkt dat de tien speciaalzaken die door de dienst zijn onderzocht, dit jaar bij elkaar 69 samenwerkingsovereenkomsten hadden met in totaal 19 verschillende fabrikanten.
Het merendeel daarvan bevatte onrechtmatige afspraken over bonussen. 

Via deze vergoedingen kunnen fabrikanten invloed uitoefenen op de promotie en zichtbaarheid van hun rookwaren in de winkel. De vergoedingen variëren van een paar honderd tot duizenden euro's per overeenkomst per jaar.

  1. Boerenprotest-special en Angela de Jong in De Ochtend Show to go

    Boerenpro­test-special en Angela de Jong in De Ochtend Show to go

    De boeren gaan morgen opnieuw demonstreren in Den Haag tegen het stikstofbeleid van het kabinet. We hebben het er onder andere over met verslaggever Lukas van der Storm tijdens een uitzending die volledig in het teken staat van het boerenprotest. Later in de ochtend is ook tv-columnist Angela de Jong te gast om de laatste ins en outs uit de televisiewereld door te nemen. De show wordt gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op deze site.