Volledig scherm
© ANP

Tbs'er verdacht van verkrachting medewerkster

De medewerkster van de Limburgse tbs-kliniek de Rooyse Wissel die afgelopen mei in het ziekenhuis belandde na een aanval door een patiënt, blijkt door hem te zijn verkracht. Dat bleek vandaag tijdens een pro-formazitting in de zaak, zo meldt dagblad De Limburger.

Volledig scherm
Tbs-kliniek De Rooyse Wissel. © ANP

De verkrachting vond op 6 mei van dit jaar plaats bij het dagactiviteitencentrum op het terrein van de kliniek in Oostrum. De man zou de medewerkster daarbij ook mishandeld hebben. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis worden gebracht.

De verdachte, de 31-jarige Jacobus P., zit momenteel in een speciale afdeling voor psychiatrische patiënten in het huis van bewaring in Zwolle. Hij zat daarvoor al zes jaar in de Rooyse Wissel in verband met een oude strafzaak. Volgens zijn advocaat was dat niet vanwege een zedendelict, maar zat hij vast voor een geweldsdelict. Hij zat in het eindtraject van zijn behandeling. 

Over de vraag of er daadwerkelijk sprake is van verkrachting of aanranding bestaat volgens de raadsman weinig discussie. ,,Alles wijst op een verkrachting.'' P. zei zelf vandaag voor de rechtbank dat 'dit niet had mogen gebeuren'.

In twee psychologische en psychiatrische rapporten over de 31-jarige tbs'er staat dat het risico groot is dat hij in herhaling valt. 

Wurgen

Het is niet voor het eerst dat een medewerkster van de Rooyse Wissel wordt aangevallen, mishandeld en aangerand. Zo vergreep een 33-jarige tbs'er zich in oktober 2016 aan een medewerkster. Hij kreeg daarvoor 5,5 jaar cel en tbs.

Een andere tbs'er verkrachtte in december 2016 tijdens onbegeleid verlof in Oostrum een 21-jarige vrouw uit Venray. De zaak baarde veel opzien omdat de politie haar verhaal lange tijd niet geloofde. De politie bood hiervoor onlangs excuses aan. De verdachte kreeg drie jaar cel en opnieuw tbs.

Drie jaar geleden deed de Inspectie Veiligheid en Justitie onderzoek naar De Rooyse Wissel vanwege het binnensmokkelen van verboden voorwerpen. Patiënten in de kliniek waren namelijk in het bezit van messen, simkaarten en mobiele telefoons. Ook andere tbs-klinieken bleken zo lek als een mandje. 

Bij de zitting waren ook zo'n tien medewerkers van de Rooyse Wissel aanwezig.