Volledig scherm
Een still uit camerabeelden van de politie leggen de arrestaties van vier van de zes verdachten vast in een busje in Weert. © ANP Handouts

Terreurverdachten van plannen aanslag in Nederland blijven langer vast

Alle zes de mannen die worden verdacht van het plannen van een grote, terroristische aanslag in Nederland blijven langer vastzitten. Dat bleek vanochtend op een tussentijdse zitting in de rechtbank van Rotterdam. De zes gaan dit jaar nog voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum. De inhoudelijke behandeling van de zaak is vastgesteld voor april volgend jaar.

De zes verdachten, allemaal uit de regio Arnhem, werden vorig jaar september tijdens een grote politieactie aangehouden. Vier van hen hadden toen net in een vakantiehuisje getraind voor het plegen van een aanslag met kalasjnikovs en bomgordels. Wat ze niet wisten, was dat hun wapenleveranciers undercoveragenten van de politie waren. De wapens waren dan ook onklaar gemaakt.

Volgens Justitie waren de mannen van plan een voor Nederland ongekend grote aanslag te plegen, mogelijk op een festival. Daarbij zouden ze naast kalasjnikovs en bomgordels ook een bomauto willen gebruiken. Het OM stelt dat er mogelijk tientallen doden zijn voorkomen door de infiltratie in en aanhouding van de groep.

De advocaten van de verdachten willen al maanden meer duidelijkheid over de rol van de politie-infiltranten en een mogelijke undercoveractie van inlichtingendienst AIVD. Zij vragen zich af of de politie-infiltranten de verdachten niet hebben uitgelokt tot het maken van plannen. De training in het vakantiehuisje in Weert werd overigens niet alleen afgeluisterd, maar ook gefilmd. De bungalow was van tevoren volgehangen met camera’s.

‘Ik ben onschuldig’

Een van de verdachten, Nadim S. (27) uit Arnhem, stelde vanmorgen dat hij onschuldig is. Hij was niet aanwezig bij de training in het vakantiehuisje, wel bij een eerdere ontmoeting tussen de groep en de infiltrant in een park in Nijmegen. Volgens het OM wilde hij wel degelijk meedoen met de aanslag, al had hij twijfels. Nadim S.: ,,Ik zit nu al 13 maanden vast, maar ben ervan overtuigd dat ik onschuldig ben en daar wil ik uitgebreid over verklaren. Ik was bezig met heel andere dingen, met mijn huwelijk. Maar het OM kijkt niet naar die andere dingen.”

Advocaat Özdemir van S. twijfelt aan het vermeende bewijs tegen zijn cliënt. Zo wil hij onder meer de partner van S. als getuige horen omdat zij  meer inzicht kan geven over een (afgeluisterd) gesprek dat ze met haar man voerde over de dood. Dat gesprek is voor het OM deel van het bewijs dat S. mogelijk mee zou doen aan een aanslag. Volgens S. zit dat heel anders in elkaar. Ook verschillen Özdemir en het OM van mening over de rol van S. in de groep. Het OM vindt het belangrijk dat hij aanwezig was bij een bijeenkomst in een park in Nijmegen, waar de groep hun contactpersoon (die later infiltrant bleek) ontmoette. Volgens Özdemir is niet duidelijk wat de rol van S. was tijdens die ontmoeting en wist hij zeker ‘niets van concrete plannen’ voor een aanslag. Het OM  vindt dat de advocaat ‘de indruk geeft van een nogal onrealistische kijk op het dossier’. Ozdemir vroeg om voorlopige vrijlating van zijn cliënt, de rechtbank ging daar niet in mee.

Van de zes verdachten waren er vanochtend maar twee aanwezig: Nadim S. en Nabil B. (22, Arnhem). De andere vier hadden ervoor gekozen in hun cellen op de Terrosrismeafdeling van de gevangenis in Vught te blijven. Alle zes verdachten zullen dit jaar nog worden verplaatst naar het Pieter Baan Centrum, waar ze worden geobserveerd in verband met onderzoek naar hun psychische gesteldheid.

Inmiddels is bekend dat de zaak in april volgend jaar inhoudelijk behandeld zal worden. Voor die behandeling zijn tien zittingsdagen uitgetrokken.

Volledig scherm
Een still uit camerabeelden van de politie tijdens een inval in een van de huizen van de verdachten in Arnhem. © ANP
  1. Met coronavirus besmette Duitser was vorige week nog in Nederland, contactonderzoek gestart

    Met coronavi­rus besmette Duitser was vorige week nog in Nederland, contacton­der­zoek gestart

    Gisterenavond meldde het RIVM dat een Duitser met het coronavirus besmet is die een week geleden nog in Limburg was. Mogelijk gaat het om een man in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, uit Selfkant bij de grens met Sittard. Lokale media meldden dat de man in kritieke toestand verkeerde. De GGD is gestart met een contactonderzoek. Hierbij wordt nagegaan met wie de man in Limburg in contact is geweest.