Thijs H. tijdens zijn bestuursperiode in 2016 bij de studievereniging Itiwana in Leiden, kleiner de beeltenis die werd verspreid om hem op te sporen.
Volledig scherm
Thijs H. tijdens zijn bestuursperiode in 2016 bij de studievereniging Itiwana in Leiden, kleiner de beeltenis die werd verspreid om hem op te sporen. © Politiefoto

Teruglezen: Thijs H. bekent moorden, justitie vermoedt geveinsde psychose

Verdachte Thijs H. bekent de drie moorden op wandelaars in Den Haag en Heerlen, begin mei. Hij kreeg daarvoor ‘opdrachten’ via kentekens en tv-programma's, zo bleek tijdens de eerste rechtszitting vandaag in Maastricht. 

Justitie is sceptisch over deze bekentenis en suggereert dat H. die geestesziekte veinst. Ook zijn ‘veelvuldige drugsgebruik’ moet onderzocht worden, vindt het OM. Eerder ontkende H. nog iedere betrokkenheid.  

‘Ik beken de moorden te hebben gepleegd’, zei Thijs H. vanochtend vrijwel direct na het begin van de eerste rechtszitting. De 27-jarige Hagenaar vermoordde begin mei in Den Haag de Japanse Etsuko in Den Haag en drie dagen later Diny en Frans op de Brunssummerheide in Heerlen. Alle drie de slachtoffers wandelden met hun hond toen H. toesloeg.

De rechter vraagt: ‘dacht u nooit, dit zit alleen maar in mijn hoofd?’  

De verdachte heeft een treurige blik in zijn ogen, is gehuld in een keurig overhemd. ‘Nee,’ antwoordt hij. Hij lijkt nu weer op de foto's uit de periode waarin het wat beter met hem ging. Maar nu is hij wel een moordverdachte. 

Bewijs
Volgens justitie is er ‘overvloedig’ dna-bewijs in de zaak, bijvoorbeeld van het Haagse slachtoffer op een mes dat in H.'s Haagse woning aangetroffen werd. Diverse getuigen spotten hem ook rond de tijdstippen van de moorden op de plaatsen-delict. 

Aanvankelijk ontkent H. tijdens de verhoren iedere betrokkenheid, meldt justitie. ,,Hij zei: we zijn een team, we moeten de dader vinden.” Hij was wel in de buurt geweest van de plekken van de misdrijven, maar kon zich niet veel meer herinneren van die dagen, stelt het OM. 

,,Maar op twee augustus bekent hij ineens de drie moorden”, zei de officier van justitie. ,,In dat verhoor vertelde hij dat hij opdrachten kreeg via nieuwsberichten en kentekens, via een televisieprogramma kwam de opdracht om twee mensen te vermoorden.” 

Maar justitie is sceptisch over deze lezing, en suggereert dat H. de psychose nu veinst: ,,Wij zetten daar vraagtekens bij.” In H.'s computer zijn bijvoorbeeld zoekopdrachten gevonden als ‘hoe moet je je gedragen als psychopaat’ en: ‘why do some good people become evil'. Daarbij moet ook H.'s ‘veelvuldige drugsgebruik’ onderzocht worden, vindt de officier. 

Familie

Op dit moment wordt nog gewacht op onderzoeksuitslagen, bijvoorbeeld van het NFI. Die zouden in november beschikbaar moeten zijn. In eerste instantie waren er volgens het OM berichten dat H. aan geheugenverlies zou lijden. 

Het OM brengt ook H.'s familie ter sprake en is er niet happig op om het dossier met hen te delen. 
Maar de rechter wil daar alleen buiten de rechtszaal over praten. ,,Maar het gaat erom in welke mate wij de familie als slachtoffers moeten beschouwen,” zegt de officier van justitie nog, maar zij wordt afgekapt door de rechter. 

Vandaag werd de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Er werd alleen gesproken over de stand van het onderzoek, de voorlopige hechtenis en de verdere planning. H. kampt met psychische problemen, eerder werd al bekend dat hij voor observatie naar het Pieter Baan Centrum moet. 

Verslaggevers Niels Klaassen en Carla van der Wal waren bij de rechtszaak in Maastricht. Lees hieronder hun tweets.

Dit is wat we weten over Thijs H.: