Volledig scherm
Linda H. haar huidige man Leo. © ANP

Tien jaar cel geëist tegen ‘sektemoeder’ Linda H. en haar man voor moord op haar dochter

UpdateLinda H., de vrouw die opdook in het misbruikonderzoek van zorgkliniek Jedidja in Meerkerk, moet als het aan justitie ligt tien jaar de cel in voor de moord op haar eigen dochter Joëlle. Dat eist het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Linda's ex-man Leo den H. (niet de vader van Joëlle) hoorde ook tien jaar tegen zich eisen. Hij zou Joëlle hebben vastgehouden terwijl Linda een dodelijk middel toediende. Jarenlang is gedacht dat Joëlle zelfmoord had gepleegd. 

Linda H. kwam naar voren in het onderzoek naar de inmiddels opgedoekte ‘evangelische zorgkliniek’ Jedidja in het Zuid-Hollandse Meerkerk, waar ‘sekteleider’ Aaldert van E. meerdere cliënten seksueel misbruikte.

Lange tijd heeft justitie gedacht dat Joëlle in 2012 zelfmoord heeft gepleegd. Joëlle zat vanwege posttraumatische dystrofie in een rolstoel. Linda en Leo hielden vandaag (op dag één van de zitting waarvoor twee dagen zijn uitgetrokken) vol dat Joëlle zichzelf een dodelijk middel heeft toegediend. 

Linda zegt dat ze wel wist dat Joëlle dat van plan was. ,,We hebben daar vaak over gesproken. Maar ik wist niet dat ze een euthanasiemiddel in huis had. Ik weet dat ze eerst op een legale manier euthanasie had aangevraagd. Maar ik was tegen haar doodswens. Ik heb daar vaak medicijnen weggehaald,” zei Linda vandaag, met iele, zachte stem.

Linda zegt dat Joëlle op haar laatste dag opbelde en zei: ,,Mama, ik ga het vandaag doen.” Linda en Leo troffen haar naar eigen zeggen later in haar huis aan, in elkaar gezakt in haar rolstoel. En belden pas de volgende dag de huisarts omdat ‘Joëlle niet gered wilde worden'. Volgens ‘stiefvader’ Leo ging het de weken voor de dood van Joëlle al heel slecht met haar. ,,Ze zei: ik wil dit leven niet meer.” 

Joëlle deed zichzelf volgens justitie inderdaad soms wat aan, maar dat was volgens de huisarts ‘schreeuwen om aandacht'. Een echte doodswens was er niet, denkt het Openbaar Ministerie. ,,Ze had het vaak moeilijk, maar zat nog vol plannen.” Ook vrienden van haar zeggen dat.

Stoornis

Volledig scherm
Het pand in Meerkerk waar de christelijke zorgkliniek 'Jedidja' gevestigd was. © Koen Verheijden

Linda H. is een bizarre persoonlijkheid, zo vertelden familieleden en bekenden al eerder. De nu 60-jarige vrouw uit Zwaag voedde drie dochters op, van twee verschillende vaders. Volgens familie van de vrouw lijdt ze aan het syndroom van Münchhausen by proxy, een stoornis waarbij je door een hang naar aandacht je eigen kinderen ziek maakt. 

Deskundigen sluiten dat zeker niet uit, maar komen kunnen het ook niet met zekerheid vaststellen. Wel constateren ze een borderlinestoornis. Linda probeert anderen van haar afhankelijk te maken, al kan ze dat op een gegeven moment niet meer aan. Volgens haar familie liegt, manipuleert en chanteert Linda net zo lang tot je afhankelijk van haar bent. Leo heeft een minderwaardigheidscomplex en hij ís juist sterk afhankelijk van anderen, precies wat Linda wilde.

Linda maakte haar kinderen vooral in psychologische zin ziek. De dochters groeiden op met het idee dat moeder zich het best voelde als zij maar ziek waren. De verwarrende signalen en extreme psychologische druk tijdens hun jeugd, zorgden ervoor dat alle drie de kinderen daadwerkelijk zelf psychische en ook fysieke problemen kregen. In 2012 pleegde middelste dochter Joëlle zelfmoord, zo léék het althans. 

Nu denkt justitie dat Linda haar dochter Joëlle een dodelijk middel heeft toegediend. Of dat ze Joëlle heeft aangezet tot zelfmoord. Het ‘euthanasiemiddel’ zouden Linda en Leo in China hebben besteld. Linda zou in het verleden - in een hang naar aandacht voor zichzelf - zelfs tegen haar eigen dochter Joëlle hebben geopperd ‘dat ze beter euthanasie kon plegen’. Joëlle stierf in januari 2012 in haar eigen woning in Uitgeest. Ze was 29 jaar. Leo en Linda geven toe dat ze op de dag van haar dood in haar huis waren. Toch riepen ze pas de volgende dag hulp in. 

Misbruik

Toen vier jaar later ook jongste dochter Thirza zelfmoord pleegde, ook 29 jaar oud, kreeg justitie argwaan. Vooral ook omdat Linda en Thirza allebei in de Zuid-Hollandse spirituele zorgkliniek Jedidja waren beland. Justitie had ook die kliniek al jaren in het vizier vanwege structureel misbruik van patiënten. Jedidja vertoonde kenmerken van een sekte.

De aandachtszieke Linda was als medewerker aan de slag gegaan en had een relatie aangeknoopt met ‘sekteleider’ Aaldert van E. Die bleek onder anderen Thirza te hebben misbruikt, met medeweten van Linda. Aaldert werd daarvoor al eerder veroordeeld. Justitie sluit ook nog steeds niet uit dat Linda bij meerdere (zelf)moorden betrokken is geweest al is daar nog geen bewijs voor gevonden.

Voor de zaak zijn twee dagen uitgetrokken. Vandaag en 27 maart.

  1. Woning Ed Nijpels leeggeroofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Woning Ed Nijpels leegge­roofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Oud-politicus Ed Nijpels (69) is afgelopen weekend tijdens zijn vakantie in Italië opgeschrikt door tientallen appjes en belletjes. In zijn huis aan een gracht in Amsterdam bleek ingebroken. En goed ook. Tientallen spullen zijn weg, waaronder veel afscheidscadeaus en herinneringen uit zijn tijd als burgemeester van Breda en commissaris van de koningin in Friesland. ,,Ik hoop dat ze het troep vinden en het ergens weer opduikt.”
  2. OM valt binnen bij bedrijven: ‘Aardappel- en uienhandel vatbaar voor witwaspraktijken’

    OM valt binnen bij bedrijven: ‘Aardappel en uienhandel vatbaar voor witwasprak­tij­ken’

    De export van aardappelen en uien blijkt vatbaar voor grootschalige witwaspraktijken. Dat concludeert het Openbaar Ministerie naar aanleiding van invallen bij agri-handelaren in Zeeland en Noord-Holland. Ondergrondse bankiers en geldkoeriers leveren tientallen miljoenen euro’s af bij Nederlandse agri-handelaren, die boodschappentassen vol contant geld aannemen. Daarmee werken zij vermoedelijk mee aan het witwassen van crimineel geld, aldus het OM.