Er gloort weer een beetje hoop voor Valkova. Al ligt die hoop wel in Barcelona, waar in een particulier ziekenhuis een specifieke behandeling wordt uitgevoerd.
Volledig scherm
PREMIUM
Er gloort weer een beetje hoop voor Valkova. Al ligt die hoop wel in Barcelona, waar in een particulier ziekenhuis een specifieke behandeling wordt uitgevoerd. © Rob Voss

Tientallen Nederlandse vrouwen leggen lot in handen omstreden Spaanse arts: ‘Het is overleven’

Ze kunnen geen prikkels verdragen, hebben continu pijn en liggen 24/7 op bed in verduisterde kamertjes. Voor tientallen vrouwen in Nederland is dit de dagelijkse realiteit. Omdat een experimentele operatie voor hun ziekte hier verboden is, leggen ze hun lot in handen van een ‘wonderdokter’ in Barcelona. Maar die wordt door vakbroeders als charlatan weggezet.

4 reacties

 • Ton Verkerk

  1 jaar geleden
  Prima artikel, zeer informatief en afgewogen met hoor en wederhoor. Dit is journalistiek zoals die hoort te zijn. Bedankt hiervoor!
 • A.M. Berben

  1 jaar geleden
  Dank voor een verhelderend achtergrondartikel over een probleem dat niet zo vaak in de publiciteit komt. Het is een gebalanceerd artikel geworden met voors en tegens, complimenten!
 • Marco Wegma

  1 jaar geleden
  Probeer eens een Ostepaat. Deze mensen hebben kennis van het lichaam en weten vaak wat er bij je past
 • w Velde

  1 jaar geleden
  De hele dag in een donker kamertje op bed liggen, is dat leven? Ik zou ook het risico voor lief nemen. Maar hier in Nederland moet alles Wetenschappelijk onderbouwd zijn!!! Neem eens risico en brand je collega niet af. De chiropractor is zelfs hier nog ALTERNATIEF gaat helemaal nergens over, maar ja sommige artsen voelen zich verheven boven anderen W van der Velde
 1. Doodzieke Anne uit Boxmeer werd 14 uur lang geopereerd, maar ze is terug: ‘Voel me weer jong’
  PREMIUM

  Doodzieke Anne uit Boxmeer werd 14 uur lang geopereerd, maar ze is terug: ‘Voel me weer jong’

  BOXMEER - Ze kan weer geluid verdragen, van de tv bijvoorbeeld. En daglicht. De gordijnen en rolluiken in Boxmeer hoeven niet langer de klok rond potdicht. Ze kan weer ‘gewoon’ eten zonder dat alles eruit komt. Ze kan ook weer zitten, in plaats van alleen plat moeten liggen. ,,Ik voelde me een kluizenaar, nu leef ik weer. Ik voel me weer jong, haha’’, zegt Anne van Dijk. Dat terwijl ze een jaar geleden nog dacht aan euthanasie.