Volledig scherm
Een buurtbewoner loopt langs de plek aan de Losserstraat waar advocaat Philippe Schol werd neergeschoten. © ANP

Toestand neergeschoten advocaat verbeterd

Het gaat beter met advocaat Philippe Schol, die gisteren is neergeschoten in Gronau, net over de grens bij Enschede. Hij heeft kort met rechercheurs gesproken. 

Over de inhoud van dat gesprek wil het Duitse Openbaar Ministerie niets zeggen. Justitie wil ook niets kwijt over de verwondingen van Schol, omdat dit zogenoemde daderkennis kan zijn.

De 43-jarige Schol werd op straat beschoten vanuit een rijdende auto met Nederlands kenteken, waarin meerdere mensen zouden hebben gezeten. Volgens een getuige die hem heeft verbonden, zei Schol dat hij de schutters kent

Verdachten zijn nog niet gearresteerd. Duitse en Nederlandse agenten zijn aan het zoeken.

Grote onrust

Schol heeft de afgelopen jaren een paar grote faillissementen in Twente afgewikkeld. Schol werd al geruime tijd bedreigd en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was daarvan op de hoogte. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de beschieting en een van de faillissementen.

De aanslag veroorzaakt grote onrust onder Twentse advocaten. Juist deze week besloot minister Grapperhaus 150 politiemensen uit Overijssel weg te halen om onder meer de rechtspraak in Amsterdam te kunnen beschermen. Aanleiding is de aanslag in september op advocaat Derk Wiersum.

  1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
    grimmige sfeer

    Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

    Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.