Volledig scherm
Auteur Tommy Wieringa. © ANP

Tommy Wieringa wint BookSpot Literatuurprijs

Voor zijn boek De heilige Rita, over een zoon die de zorg op zich neemt voor zijn vader, met wie hij samenwoont, heeft Tommy Wieringa de BookSpot Literatuurprijs 2018 gewonnen. Dat heeft de jury donderdagavond laten weten. Bij de prijs horen een geldbedrag van 50.000 euro en een sculptuur. De naam van de winnaar werd bekendgemaakt in het tv-programma RTL Late Night op RTL 4.

,,Het boek is in alle opzichten een klassieke roman van een meesterverteller, die weet te verrassen en bekoren, te inspireren en ontroeren’’, aldus juryvoorzitter Jos Geysels, minister van Staat in België en oud-voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

,,Ik wil de prijs opdragen aan de heilige Rita en alle hopeloze gevallen die ze beschermt’’, zei Wieringa in een kort dankwoord. Hij liet een medaillon zien, een gouden scapulier van de heilige Rita die een lezer hem had toegestuurd.

De andere genomineerden voor de prijs, die eerder ECI Literatuurprijs en AKO Literatuurprijs heette,  waren Suzanna Jansen (Ondanks de zwaartekracht), Peter Middendorp (Jij bent van mij), Arjen van Veelen (Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken), Aukelien Weverling (In alle steden) en Peter Verhelst (Voor het vergeten). Zij ontvangen ieder 5000 euro.

Eerder op donderdag kreeg Wieringa's De heilige Rita ook al de lezersprijs. Vijftig geselecteerde lezers uit Nederland en Vlaanderen bepaalden met elkaar dat zijn boek het beste is. Voor deze publieksprijs krijgt hij nog eens 10.000 euro.

Wieringa viel vaker in de prijzen, zoals met zijn boeken Joe Speedboot en Dit zijn de namen.

 1. Wanhoopsbrief vanuit Thaise cel aan minister: ‘Haal mij en mijn vrouw uit deze nachtmerrie’

  Wanhoops­brief vanuit Thaise cel aan minister: ‘Haal mij en mijn vrouw uit deze nachtmer­rie’

  TILBURG - Coffeeshophouder Johan van Laarhoven, die al sinds 2014 vastzit in een Thaise gevangenis, smeekt minister Ferd Grapperhaus om hem en zijn vrouw zo snel mogelijk terug naar Nederland te halen. Dat doet hij in een brief die hij ‘vanaf de betonnen vloer’ van zijn Thaise gevangeniscel heeft geschreven. ,,We slapen hier zonder bed of matras en we doen noodgedwongen in de cel onze behoefte.”
 2. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
  PREMIUM

  Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

  Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”