Toos & Henk: de tien opmerkelijkste cartoons volgens cartoonist Paul Kusters

videoPaul Kusters (53) rondde deze week zijn 5000ste cartoon af van Toos & Henk. ,,Jouw buren”, zo omschrijft de cartoonist annex beeldend kunstenaar zijn twee hoofdfiguren. Uit de hele verzameling Toos & Henk-cartoons koos de Limburger zijn vijf meest opmerkelijke. ,,Een ondoenlijke klus. Ik kon eigenlijk niet kiezen.”

Bekijk de cartoons van Toos & Henk in de afbeelding hieronder. Klik op de pijltjes links en rechts om te navigeren tussen de cartoons en klik op de cartoon voor de toelichting van Paul Kusters. Liever scrollen dan klikken? Lees dan onder de afbeelding verder. 

Trilfunctie

,,Deze is uit 1999, het eerste jaar waarin Toos en Henk gestalte kreeg in de cartoonserie. Een absurdistische cocktail van historie en techniek, gekoppeld aan herkenbaar relationeel gedoe uit de dagelijkse praktijk. Ja, zwartwit, je kan het je bijna niet meer voorstellen maar kranten kenden destijds helemaal geen kleur.’

Volledig scherm
© Paul Kusters

Gay pride

,,Gedurende de gehele geschiedenis van de Toos & Henk-serie, doken er geregeld cartoons op die voor enige controverse zorgden. Deze is uiteindelijk niet geplaatst. Te grof, kreeg ik te horen. Ik begrijp het wel, maar was het er niet mee eens. Mijn criterium voor een goede cartoon is dat hij geraffineerd en spits moet zijn. Grof, bot of zelfs plat is dan geen probleem. In dit geval; de Gay Pride is een evenement dat bekend staat om het openlijk banaal vertoon, waar veel toeristen naar gaan kijken, die je normaal eerder in de Keukenhof zou verwachten. Dat contrast is dus leuk om iets mee te doen.”

Volledig scherm
© Paul Kusters

Uitvaart

,,Een beeldgrap uit 2015. Mag zeker te maken hebben met de dood, ik schuw weinig onderwerpen. Ik heb deze gekozen omdat het een grap is zonder tekst. Voor de volledigheid; Toos en Henk zitten in het groene karretje.”

Volledig scherm
© Paul Kusters

Breedbeeld tv

,,Alle schermen tegenwoordig zijn breedbeeld dus deze uit 2001 is gedateerd. Maar toen was het iets nieuws, die enorme televisies. Ik houd van lullig, onvoorzien huis, tuin en woonkamerdrama. Peter Timofeeff was destijds een van de flinkere weermannen van Nederland. Die kant van de tv zakte dus door. Ik vind het mooi als de lezer het doelpunt maakt. Zorg ik wel voor de voorzet.”

Volledig scherm
© Paul Kusters

Vuurwerk

,,Cartoon uit 1999, mijn beginperiode met een nog weifelende tekenstijl. Het karakteristieke uiterlijk van Toos is er al. De grap is in de roos. Ik streef altijd naar zoveel mogelijk lagen in een grap. Dit is aardig gelukt met woorden, de tekening met dat hoofd, de handeling en het fenomeen dat mensen het recht hebben om zichzelf aan flarden te schieten.”

Volledig scherm
© Paul Kusters

Uienoverschot

,,Eenvoudige beeldgrap, maar erg lollig. Een van de eerste ook, dus me wel dierbaar.”

Volledig scherm
© paul kusters

Pietendiscussie

,,Opmerkelijke cartoon. Omdat deze lang voordat ook iemand had gehoord van het fenomeen pietendiscussie, gaat over die pietendiscussie (2001). Het laat ook het egocentrische zien van discriminatie. Als je het zelf niet hebt of bent, voel je het vaak niet.”

Volledig scherm
© paul kusters

Seksspeeltjes

,,Ik werk graag het onderwerp seks omdat het onderhuids erg leeft bij alle lezers. Of je het wel of juist niet graag doet, het is een sterk individueel- maar ook sociaal altijd actueel onderwerp. Deze cartoon is ook een klassiekertje in de Toos & Henk-reeks. Hij is vrij recent en de gelaagdheid van de grap, spreekt voor zich.”

Volledig scherm
© paul kusters

Greta

,,Fijne cartoon vind ik, omdat er veel ingrediënten in zitten: een diep geworteld algemeen bekend nieuwsitem, een huis- tuin- en keukentafereel, een stukje herkenbare gewetenswroeging, animatie, het absurde verrassingseffect en een surrealistische beeldgrap.”

Volledig scherm
© paul kusters

Vrijdag de dertiende

,,De volstrekt onverwachte invalshoek, het slaapkamerdrama, de trend dat schaamhaar niet meer mag en de woordspeling natuurlijk. Oh ja…en niet te vergeten de grote pech voor alle twee op deze pechdag.”

Volledig scherm
© paul kusters
Volledig scherm
© Harry Heuts Photography