Tornado, boom op auto jong gezin en afgerukte daken: zware storm hield deel Nederland in de ban

UPDATEDe zware onweersbuien die gisteravond over Nederland trokken, hebben vooral in het midden en oosten van het land voor overlast en schade gezorgd. Bij verzekeraar Interpolis zijn ruim 230 meldingen van schade binnengekomen, zes keer meer dan gebruikelijk. ,,Het is een flinke storm geweest. We raden iedereen aan om foto's te maken van de schade en het zwerfvuil van de daken te ruimen, voordat er nog meer schade ontstaat”, aldus een woordvoerder.

Vooral in Flevoland en Overijssel heeft de storm flink huisgehouden. Tientallen auto's raakten door een windhoos zwaar beschadigd. Door de enorme windkracht werden daken van huizen gerukt. Tijdens de storm trok er ook een tornado over de Veluwe, die een spoor van vernieling achterliet. Interpolis ontving zo'n honderdzestig telefoontjes over schade aan woningen.

Gewonden

Ook vanuit andere provincies kwamen bij de verzekeraars talloze meldingen binnen van omgewaaide bomen. In Brabant vielen zelfs enkele bomen op auto’s. Zo kwam in Eindhoven een boom op een auto terecht waar op dat moment een vrouw en drie kleine kinderen in zaten.

Zij raakten, voor zover bekend, niet gewond. In het Overijsselse dorpje Zwartsluis raakten wel vier mensen gewond nadat een aantal bomen terechtkwam op twee rijdende auto’s. Eén van de slachtoffers moest hiervoor naar het ziekenhuis.

Lees verder onder de foto.

Een boom is op een auto gevallen in Eindhoven.
Volledig scherm
Een boom is op een auto gevallen in Eindhoven. © Bert Jansen

Treinverkeer

In Gelderland was eveneens veel hinder door ongevallen bomen. Uit foto's op sociale media blijkt dat een straat in Nijmegen helemaal bezaaid ligt met takken en bomen. 

Het treinverkeer is bovendien op meerdere plekken in de provincie ontregeld. Tussen Apeldoorn en Deventer is een bovenleiding kapot. Tot zeker halftwee vanmiddag kunnen er geen treinen rijden.

Ook tussen Eindhoven en Weert en Eindhoven en Venlo is in de ochtend nog geen treinverkeer mogelijk, omdat ProRail omgevallen bomen van het spoor moet verwijderen.

Tekst gaat verder onder deze tweet.

Kermisattractie

In Deventer raakte een kermisattractie beschadigd, meldde veiligheidsregio IJsselland. Die sprak van ongeveer honderd meldingen. In de loop van de nacht waren er ook veel meldingen van stormschade uit de provincie Friesland. De brandweer rukte uit voor schuren die in brand waren geraakt in Oosterwolde en Steggerda.

Het KNMI heeft code oranje voor het hele land ondertussen ingetrokken. De onweersbuien die van het zuidwesten naar het noordoosten over Nederland trokken zijn voorbij of zijn in het noordoosten richting Duitsland en Denemarken getrokken.

De laatste provincies die nog code oranje hadden waren Friesland, Drenthe, Groningen en de Waddeneilanden. Hier is het onweer ook voorbij. Tijdens die buien was er volgens het KNMI kans op windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur.

Schade

Verzekeraars hebben niet direct een beeld van de omvang van de schade door het noodweer. Het Verbond van Verzekeraars spreekt van ‘veel schade’, maar een bedrag kan de organisatie nog niet direct noemen.

Normaal gesproken gebruikt het verbond modellen om een raming te maken van de schade, maar die zijn meer geschikt voor storm. De schade is nu vooral veroorzaakt door windstoten, windhozen en daardoor omgewaaide bomen. Dat is lastiger in modellen te gieten. Het kan enkele weken duren voor er wel een concreet cijfer komt over de schade, als er überhaupt al een raming kan worden gemaakt.

Stichting Salvage, die in opdracht van verzekeraars eerste hulp biedt bij brand- en stormschade, is afgelopen avond en nacht 28 keer uitgerukt. In bijna alle gevallen ging het om stormschade en in negentien daarvan om omgevallen bomen op huizen of bedrijfspanden. Verder ging het om waterschade en brand na blikseminslagen.

Stormschade na de tornado in Rheden.
Volledig scherm
Stormschade na de tornado in Rheden. © DG
epa07626886 A damaged roof of a residential home after a whirlwind in n Rheden, the Netherlands, 04 June 2019, issued 05 June 2019. The heavy thunderstorms over the previous evening have caused disruption and damage throughout the country.  EPA/ROLAND HEITINK
Volledig scherm
epa07626886 A damaged roof of a residential home after a whirlwind in n Rheden, the Netherlands, 04 June 2019, issued 05 June 2019. The heavy thunderstorms over the previous evening have caused disruption and damage throughout the country. EPA/ROLAND HEITINK © EPA
epa07626887 A damaged roof of a residential home after a whirlwind in n Rheden, the Netherlands, 04 June 2019, issued 05 June 2019. The heavy thunderstorms over the previous evening have caused disruption and damage throughout the country.  EPA/ROLAND HEITINK
Volledig scherm
epa07626887 A damaged roof of a residential home after a whirlwind in n Rheden, the Netherlands, 04 June 2019, issued 05 June 2019. The heavy thunderstorms over the previous evening have caused disruption and damage throughout the country. EPA/ROLAND HEITINK © EPA
Omgevallen bomen zorgden voor een ravage op De Del in Rheden.
Volledig scherm
Omgevallen bomen zorgden voor een ravage op De Del in Rheden. © Eigen foto

Burgemeester Carol van Eert van Rhenen vertelt over de schade in zijn gemeente:

In Gennep haalde de gemeente een boom van een oprit.
Volledig scherm
In Gennep haalde de gemeente een boom van een oprit. © Saskia Kusters/SK-Media
Een luchtfoto van de eerste zomerstorm van 2019 in aantocht boven Brabant.
Volledig scherm
Een luchtfoto van de eerste zomerstorm van 2019 in aantocht boven Brabant. © Rob Engelaar