Volledig scherm
Benaouf A. in de rechtszaal © ANP

Tot 2,5 jaar cel voor mislukte ontsnapping met helikopter: OM in beroep

De rechtbank veroordeelt alle vier hoofdverdachten voor het voorbereiden van de kaping van een helikopter om op 11 oktober vorig jaar crimineel Benaouf A. te bevrijden uit de gevangenis in Roermond.

Drie van hen krijgen 2,5 jaar cel, in plaats van de door justitie gevorderde 9 jaar. De Colombiaanse helikopterpiloot Alvaro G.B. Krijgt twee jaar.

Het criminele project liep door tijdig ingrijpen van de politie uit op een mislukking. Een van de verdachten werd op de vlucht door de politie doodgeschoten.

Benaouf A. is veroordeeld voor de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh in Antwerpen. Na de verijdelde bevrijdingsoperatie is hij overgeplaatst naar de zwaarbewaakte EBI in Vught.

Snelle auto's en zware wapens

De verdachten beschikten over snelle auto’s en zware wapens. De politie greep in op de dag van de voorgenomen ontsnapping, 11 oktober 2017. Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van drie tot negen jaar geëist.

Daags na het proces in september kwamen drie verdachten op vrije voeten, omdat de rechtbank voorzag dat zij een straf krijgen die niet langer zal zijn dan de tijd die zij in voorarrest hebben gezeten.

Geen echt poging

De rechtbank volgt de pleidooien van de advocaten dat nooit sprake is geweest van een echte poging de helikopter te kapen doordat de politie vroegtijdig ingreep.

Het OM ziet dat anders en legt zich niet neer bij het vonnis van de rechtbank en gaat in hoger beroep. Volgens het OM zijn de verdachten wél begonnen met het uitvoeren van een kaping en is er dus sprake van een poging. Met het tijdig ingrijpen door de politie is voorkomen dat er onschuldige slachtoffers zijn gevallen, vindt het OM.