Volledig scherm
Nederlandse militairen trainen met coalitiepartners in Irak groepen Koerdische Peshmerga-strijders. © ANP

Trainingsmissie Nederlandse soldaten in Irak vermoedelijk dit weekeinde hervat

De trainingsmissie van de Nederlandse militairen in Noord-Irak wordt ‘naar verwachting’ het komende weekend hervat. Dat laat het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer weten. De trainingen werden zondag stilgelegd, vanwege een niet nader omschreven ‘dreiging’.

De training in hoofdstad Bagdad is al hervat. Hetzelfde geldt voor de activiteiten van de NAVO-missie, schrijven ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Stef Blok (Buitenlandse Zaken). In Bagdad zijn enkele Nederlanders actief voor deze missies, in Erbil in het noorden gaat het om ruim vijftig militairen.

,,Het kabinet houdt de situatie zoals altijd nauwgezet in de gaten en toetst doorlopend of het verzorgen van trainingen door Nederlandse militairen verantwoord is. De veiligheid van onze mensen gaat daarbij boven alles”, aldus de bewindslieden. Wat de dreiging precies behelsde, blijft onduidelijk.

Spanning rond Iran

Mogelijk heeft het besluit van Amerika om zoveel mogelijk ambassademedewerkers uit Erbil weg te halen te maken met het staken van de Nederlandse missie. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf geen officiële reden voor het vertrek, maar wellicht is de ruzie tussen de VS en Iran er debet aan.

Duitse media meldden eerder dat de missie was opgeschort omdat er aanwijzingen zouden zijn voor mogelijke aanvallen gesteund door Iran. De spanningen in de regio zijn opgelopen. Amerika heeft een vliegdekschip richting Iran gestuurd. Het land haalt een deel van zijn diplomatiek personeel terug uit Irak.