Transavia krijgt toestemming voor 10 repatriëringsvluchten uit Marokko, start vandaag
Transavia meldt dat ze toestemming hebben gekregen van de Marokkaanse overheid voor tien repatriëringsvluchten. De eerste vertrekt vandaag al. Inmiddels zijn de eerste Nederlanders die vastzaten in Marokko via een chaotische reis langs Brussel weer teruggekeerd.
We doen er echter alles aan om samen met onze passagiers naar oplossingen te zoeken
Vanaf woensdag 20 oktober middernacht geldt een vliegverbod van en naar Marokko, maar door een gesprek dat de Nederlandse ambassadeur heeft gevoerd met het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kan luchtvaartmaatschappij Transavia nu gestrande passagiers vanuit Marokko weer naar Nederland brengen.
In deze periode van het jaar voert Transavia gemiddeld 22 vluchten per week uit naar Marokko vanaf de luchthavens Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Tussen vanavond en vrijdag 29 oktober worden tien vluchten naar Marokko uitgevoerd om passagiers de mogelijkheid te geven terug naar Nederland te vliegen, meldt de luchtvaartmaatschappij in een persbericht. Wanneer welke vluchten worden uitgevoerd kun je bekijken op de website van Transavia. Het gaat onder andere om vluchten vanuit de steden Marrakesh, Casablanca, Nador en Tanger.
Het zijn voornamelijk vluchten die nog in het bestaande vluchtschema stonden plus een aantal nieuwe vluchten. Op de bestaande vluchten stonden al passagiers geboekt, zij hebben nog geen annuleringsbericht ontvangen en kunnen hun reis zoals eerder gepland uitvoeren. Op alle vluchten zijn nog stoelen vrij, de passagiers die de tickets boekten zijn hierover vandaag geïnformeerd zodat zij als eerste de kans hebben om een vlucht te boeken.
De verwachting is wel dat de vraag groter zal zijn dan het aanbod. Transavia vraagt daarom passagiers die al geboekt hadden, maar op een andere manier naar huis zijn gegaan, om hun reis te annuleren, zodat er een plek vrijkomt voor andere reizigers. ,,We doen er echter alles aan om samen met onze passagiers naar oplossingen te zoeken”, aldus Transavia-topman Marcel de Nooijer
Chaotische reizen
Nadat de Marokkaanse overheid besloot alle vluchten van en naar Nederland op te schorten, was het voor zo’n 3500 Nederlanders onzeker wanneer ze terug naar huis konden gaan. Zo ook voor de Nederlandse Saida Hammout-Bejja uit Ede, die we eerder deze week al spraken over de mogelijkheid dat ze niet meer terug zou kunnen naar haar man en kinderen in Nederland. Ze verbleef in Nador, een stad in het noordoosten van Marokko. Toen ze aankwam op het vliegveld, bleek haar Ryanair-vlucht gecanceld te zijn, terwijl de luchtvaartmaatschappij had gezegd gewoon te zullen vliegen.
Inmiddels is Saida weer thuis. ,,In Nador zaten alle mogelijke vluchten al volgeboekt, dus hebben we besloten een busreis van tien uur te nemen naar Casablanca (aan de westkust van Marokko, red.). Vanuit daar zijn we naar Brussel gevlogen, daar heeft mijn broer ons opgehaald en naar de Nederlandse grens gebracht, en vanuit daar heeft mijn zus ons naar huis gebracht. We zijn echt gesloopt, maar we zijn eindelijk thuis.” De reis heeft ongeveer een dag geduurd.
Kom op, we zijn toch allemaal nog steeds mensen?
Chaos
Overal waar Saida kwam tijdens haar reis, was het ontzettend druk. ,,Het was echt chaos onderweg. De vliegvelden zaten vol met mensen die allemaal nog op de een of andere manier naar huis wilden. En niet alleen in Marokko, maar ook in Brussel zag je alleen maar Nederlandse kentekens op de parkeerplaats. Ik hoorde ook van mensen die uit Nederland via Brussel naar Marokko zijn gegaan. Dan denk je toch: wat heeft dit nou voor nut? Dit besluit, vanuit het niets, zonder mensen überhaupt een paar dagen te gunnen om adem te halen en hun spullen te pakken, dat vind ik nou echt nergens op slaan. Kom op, we zijn toch allemaal nog steeds mensen?”
Saida vertelt dat de Marokkaanse overheid soms ook niets van haar eigen regels lijkt te snappen: ,,De situatie bij de douane was ontzettend rommelig. Sommige negatief geteste mensen moesten zelfs achterblijven omdat ze niet gevaccineerd waren. ‘Dat is de nieuwe wetgeving, je moet gevaccineerd zijn’, zeiden de bewakers. Ik had nog even rondgevraagd, en de helft van de mensen in het vliegtuig zat daar gewoon met een test zonder vaccinatie. Ik snapte er niets van. Het zou ermee te maken kunnen hebben dat de mensen die achterbleven de Marokkaanse nationaliteit hadden, maar dat weet ik niet zeker. Ik houd in elk geval contact met ze, en probeer ze te helpen.”
Repatriëring
Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde gisteren op Twitter dat Nederlandse ambassadeur Jeroen Roodenburg een gesprek heeft gevoerd met het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, en dat Marokko zich bereid heeft verklaard op korte termijn een aantal commerciële vluchten toe te staan om Nederlanders naar huis te brengen.
Ook reisorganisatie TUI, die eerder meldde dat ze op het moment 78 Nederlanders onder haar hoede heeft in Marokko, heeft kunnen regelen dat deze mensen weer naar huis kunnen. Ze vliegen vandaag vanuit Marokko naar Brussel, en gaan daarna met een bus naar Nederland.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schiphol kocht stikstofrechten van drie boerderijen die al niet meer bestonden
Luchthaven Schiphol heeft stikstofrechten opgekocht van drie boerenbedrijven die niet meer actief waren. De handel in zogenoemde slapende stikstofrechten is legaal, maar omstreden. Het kan namelijk leiden tot een stijging van de stikstofuitstoot. -
Update
Marokko bereid om aantal vluchten naar Nederland toe te staan
Marokko heeft zich bereid verklaard om op korte termijn een aantal commerciële vluchten toe te staan om Nederlanders naar huis te brengen. Transavia verwacht morgen duidelijkheid. -
VVD: 'Krokodillentranen'
Zes aangehouden milieuactivisten weer vrij, mogen voorlopig niet meer op A12 komen
Zes klimaatactivisten van actiegroep Extinction Rebellion zijn vanochtend vroeg thuis opgepakt omdat ze via social media opriepen om zaterdag de A12 te blokkeren. Het Openbaar Ministerie vindt dat gevaarlijk en beschouwt de oproep daarom als opruiing. De zes zijn aan het eind van de middag weer vrijgelaten, ze mogen de komende maanden niet meer op de A12 komen. -
PREMIUMcolumn
Er was geen onderzoek nodig om aan te tonen dat antisemitisme in Nederland springlevend is
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUM
Jan (88) wilde zijn vrouw uit liefde doden: ‘Die blik in haar ogen... het ergste dat ik ooit heb gezien’
Hij had zóveel pijn dat hij niet meer wilde leven. Maar Rotterdammer Jan S. (88) weigerde zijn vrouw het verdriet van zelfdoding aan te doen en bedacht een bizar moordplan. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.