Reizigers wachten op hun trein op treinstation Rotterdam Centraal
Volledig scherm
Reizigers wachten op hun trein op treinstation Rotterdam Centraal © ANP

Treinverkeer en OV grote steden plat op 28 mei

UpdateWerknemers bij de NS leggen dinsdag 28 mei de hele dag het werk neer. Ook het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaat dan de hele dag staken voor een beter pensioen, melden de bonden.

De NS betreurt de door hen aangekondigde 24-uursstaking op het spoor. ,,Dit zou zeer ingrijpend zijn voor onze reizigers. Zij worden hiermee de dupe van een conflict waar NS geen partij in is”, laat de vervoerder weten.

De spoorwegen bekijken wat de gevolgen zijn van de staking en hoe ze reizigers zo goed mogelijk kunnen informeren.

Andere sectoren

Behalve voor het openbaar vervoer zijn ook stakingsoproepen uitgegaan voor de metaal-, bouw- en andere sectoren. Personeel wordt gevraagd om op woensdag 29 mei voor 24 uur het werk neer te leggen. De bonden in het streekvervoer beraden zich nog op acties. Uiterlijk 15 mei laten zij weten of ze ook meedoen aan de stakingen.

Op 18 maart voerden de bonden al pensioenacties. Personeel bij de NS en het stadsvervoer legden toen in de ochtendspits het werk voor 66 minuten neer. Andere acties werden die dag afgebroken na de aanslag in de tram in Utrecht. Onder meer medewerkers van de politie, defensie, douane, marechaussee en ambulances schrapten hun acties. Op 15 mei gaan zij alsnog demonstreren om hun pensioeneisen kracht bij te zetten

De bonden zeggen nu weer actie te gaan voeren omdat er nog altijd geen zicht is op een pensioenakkoord. Eind vorig jaar mislukte het overleg tussen vakbonden, kabinet en werkgevers over pensioenen. De bonden willen dat de AOW-leeftijd wordt bevroren. Mensen met zwaar werk moeten eerder met werken kunnen stoppen.