Volledig scherm
De boeren voeren opnieuw actie, nu in de Amsterdamse binnenstad. © ANP

Trotse boeren op de Dam: ‘Vandaag geven we alles weg’

Tientallen boeren bieden vandaag hun producten aan tijdens een protestbrunch op de Dam en het Rokin in Amsterdam. Ze trakteren de voorbijgangers om aandacht te vragen voor de problemen waar ze mee kampen, zoals de stikstofkwestie. ‘Vandaag geven we alles weg’, zei Ronne Smolders, boerin en bestuurder van organisator Agractie Nederland. ‘Want de boeren zijn trots op deze producten.’

De eerste boeren arriveerden al vroeg op de Dam. Daarvoor trokken ze, vooral tijdens het laatste deel van de rit, toeterend door de hoofdstad. ,,Met name het laatste stuk hebben we Amsterdam wel wakker gemaakt”, klonk het. De boeren gingen druk aan de slag met alle voorbereidingen. Zo moesten een stuk of vijftig kramen worden opgebouwd, van waaruit eten wordt uitgedeeld.

Nanda van den Pol (26) heeft met haar man een melkveehouderij in Putten, ze vertrok rond 4 uur vanochtend. ,,Ik ben blij met de samenwerking, de gemeente Amsterdam is heel behulpzaam geweest en heeft goed meegedacht. Verder doen we vandaag alles zelf, van het opbouwen tot het handhaven van de orde en het opruimen.” Ze heeft er duidelijk zin in, ‘al zou het mooier zijn als het niet nodig was’.

Met de actie vragen de boeren aandacht voor de stikstofkwestie en ‘de kwaliteit van het Nederlandse voedsel met een lage milieubelasting’. De broodjes, melk, cake, kaas en fruit vinden gretig aftrek. ,,We hebben 4000 krentenbollen gebakken en hebben 1200 plakken kaas meegenomen”, zeggen twee boerinnen uit Lunteren. Mensen reageren positief op de actie, merken ze. ,,We laten hiermee zien dat je echt niet zonder de boer kunt.”

Volledig scherm
De boeren willen ‘de kwaliteit van het Nederlandse voedsel met een lage milieubelasting helder onder de aandacht brengen’. © ANP

‘Ons verhaal’

'Al vijanden genoeg'

Normaal ANP

Normaal-zanger Bennie Jolink spreekt zich uit tegen de protestacties die boeren hebben aangekondigd vlak voor de kerstdagen. ,,De boeren hebben al vijanden genoeg'', aldus Jolink.

,,Zorgen dat de supermarkten niet bevoorraad worden: ik weet niet of je dat wel moet doen", zegt de Achterhoeker in een video die hij deelt op zijn Facebookpagina.

De eerste protestacties vond de voorman van Normaal 'fantastisch'. Hij staat dan ook nog steeds achter de boeren.

Melkveehouder Richard Korrel (31) uit Ouderkerk aan de Amstel. ,,Ik heb net geïnvesteerd in 70 nieuwe stallen, als de nieuwe regelgeving omtrent stikstof straks doorgaat verdien ik dat nooit meer terug.” Korrel, die met een groot melkpak achterop rijdt, hoopt vooral met mensen in gesprek te komen. ,,We willen de mensen kennis laten maken met onze producten en ons verhaal.”

De boeren krijgen bijval van Nederlandse vissers. ‘Wij zitten in hetzelfde schuitje’, zegt Job Schot (56), voorzitter van EMK Vissers dat zich sterk maakt voor een gezonde zee. ,,Wij zijn hier uit solidariteit met de boeren. Ook wij voelen ons in het nauw gedreven door regelgeving. We delen vandaag gratis gebakken visjes uit, om mensen eraan te herinneren dat dit er straks niet meer is als het zo door gaat.”

Even verderop worden kalfsburgers gebakken. Daar ligt ook een flinke voorraad van. ‘3000 stuks’, zeggen de medewerkers van de VanDrie Group. ,,Dat zijn er helaas niet genoeg voor iedereen.” Agractie Nederland had vooraf gezegd zo’n 15.000 mensen te verwachten. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zei eerder dat de boeren met maximaal 25 tractoren naar de binnenstad mogen komen.

Het zijn er iets meer geworden, maar de aankomst ervan in de vroege ochtend leidde niet tot problemen. Bij de tractoren staan protestborden met teksten als ‘No farmers no food’ en ‘Laat boeren boeren’. Vanwege de regen staan er wat partytenten om te schuilen en heaters om warm te blijven. Ook hebben de boeren een paar koeien, konijnen, schapen en een pony meegebracht.

Volledig scherm
Tractoren op het Rokin voor boekwinkel Scheltema. © ANP

Bekijk hier al onze video's over de boerenprotesten: