Volledig scherm
Onderzoek in trein in Breda die waarschijnlijk werd beschoten. © Tom van der Put / MaRicMedia

Twee 15-jarigen gedagvaard voor vernieling en verboden wapenbezit na beschieten treinen Breda

Video en updateDe twee 15-jarige jongens uit Breda en Dorst die zijn aangehouden na het beschieten van twee treinen worden verdacht van vernieling en verboden wapenbezit. De twee zijn inmiddels weer thuis. Volgens de NS loopt de schade in de tienduizenden euro’s.

De twee treinen werden vrijdagavond beschoten in de buurt van Breda. Later op de avond werden de twee jongens in Dorst aangehouden. Zij hadden een balletjespistool en een gasdrukpistool met stalen kogels bij zich. Volgens de politie zijn de treinen in totaal zes keer geraakt. Van een trein raakten vijf ruiten beschadigd, van de andere trein ging één ruit kapot. De ruiten en de stalen platen van de geraakte treinstellen moeten worden vervangen. Daarnaast zijn de treinstellen tijdelijk niet beschikbaar. Ook zorgt het herstel voor vertraging bij andere treinen die onderhouden moeten worden. ,,Zo ontstaat een ketenreactie”, aldus de woordvoerster. De conducteur en de NS hebben aangifte gegaan. 

Kinderrechter

Na een overnachting in het cellencomplex werden de twee vijftienjarigen verhoord door de politie. Later op de dag werd besloten dat de twee weer naar huis mochten. De minderjarige verdachten zijn gedagvaard voor vernieling en verboden wapenbezit en zullen zich voor de kinderrechter moeten verantwoorden. “De officier van justitie heeft hiervoor gekozen vanwege de ernst van het feit en de schade’’, meldde het Openbaar Ministerie Zeeland West-Brabant zaterdagavond op Twitter. 

Quote

Het is niet alleen schade rond wat kapot is gegaan. Maar ook voor treinen die hierdoor uitvielen en extra personeel dat we moesten inzetten

Léonie Bosselaar, NS

Tienduizenden euro's

,,Je moet denken aan een schadebedrag dat loopt in de tienduizenden euro's”, zegt NS-woordvoerster Léonie Bosselaar. ,,Het is niet alleen schade rond wat kapot is gegaan. Maar ook voor treinen die hierdoor uitvielen en extra personeel dat we moesten inzetten”, vervolgt ze. ,,Een exact bedrag kan ik niet geven, want dat weet ik niet.”

De NS wacht nu eerst het onderzoek van de politie af. ,,Wij hebben aangifte gedaan, we zijn de benadeelden in dit verhaal. Hierin zullen we meegaan in het proces van justitie.”

De beschoten treinen staan nu op een rangeerterrein. Ze zijn daar allebei naartoe gebracht zodat forensische opsporing van de politie onderzoek kan doen. Zodra dat onderzoek is afgerond, zal NS de treinen gaan repareren.

Van Boxtel

NS-topman Roger van Boxtel reageerde vandaag woedend op de beschietingen. ,,Toen ik dat hoorde, dacht ik: ik geloof dat we met elkaar in het verkeerde land zijn beland", vertelde hij vandaag op het congres van de ChristenUnie, waar de voormalig D66-politicus te gast was. ,,Er zit een zekere naïviteit in dit gedrag. Maar stel dat machinist wordt geraakt, stel dat er reizigers worden geraakt? Reizen met de trein is de veiligste manier van reizen op lopen na. Dat beeld wil ik ook graag hoog houden.

Wie betaalt de schade?

Ouders zijn volledig verantwoordelijk voor het handelen van hun kinderen tot die 14 jaar oud zijn. Bij een 14- of 15-jarige zijn zowel het kind als de ouders aansprakelijk. Het kind valt namelijk onder de polis van de ouders, maar de verzekeraar vergoedt minder makkelijk opzettelijke schades.

Ouders kunnen wel de aansprakelijkheid van zich afschuiven, als ze kunnen aantonen dat ze het gedrag van hun kind niet konden voorkomen.

Maar dat laatste is moeilijk, aangezien je met bewijzen moet komen. De kans blijft groot dat een ouder alsnog voor de schade opdraait, want een kind kan zelden hoge schadebedragen betalen.

Bron: Consumentenbond / bieb.knab.nl

  1. LIVE | Honderden boeren verzamelen zich in Den Haag, verkeerschaos in stad
    Boerenprotest

    LIVE | Honderden boeren verzamelen zich in Den Haag, verkeers­cha­os in stad

    Boeren uit het hele land trekken vandaag opnieuw naar Den Haag om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Farmers Defense Force (FDF) verwacht in totaal 7500 demonstranten, waarvan 6000 met trekker. Los van een klein groepje boeren dat vanochtend met tractoren de A12 op reed, hebben de meeste boeren gehoor gegeven aan de oproep van FDF om snelwegen te vermijden. Een boer is aangehouden vanwege het negeren van aanwijzingen op de snelweg.