Twee vaccinaties straks mogelijk niet meer voldoende voor toegang tot festival
ID&T, de organisatie die tientallen grote festivals vertegenwoordigt, gaat onderzoeken hoe evenementen op korte termijn alsnog veilig georganiseerd kunnen worden. Van groot belang is dat het Testen voor Toegang waterdicht is en er dus geen mensen zonder geldige QR-code op een festivalterrein kunnen komen. De QR-code moet het bewijs zijn dat zeer recent negatief is getest op corona. Twee vaccinaties zouden dan waarschijnlijk geen recht meer geven op toegang.
De haalbaarheid hiervan wordt onderzocht, zo heeft ID&T dinsdag afgesproken na een gesprek met de overheid naar aanleiding van de rechtszaak die de concertorganisator dreigde aan te spannen. De sector zegt er wel meteen bij de mogelijke nieuwe testregels als een ‘stevige uitdaging’ te zien.
Het demissionaire kabinet gelastte twee weken geleden alle festivals, concerten en evenementen tot half augustus af na het snel stijgende aantal coronabesmettingen. Deze ontwikkeling volgde op het vrijgeven van vrijwel alle coronamaatregelen. Dit deed het demissionaire kabinet ondanks waarschuwingen van experts en het OMT.
In het gesprek wezen experts binnen het OMT de evenementenbranche op de onzekerheid die de zeer besmettelijke Delta-variant met zich meebrengt. Het OMT gaat nu kijken of een test die 24 uur voor het einde van het evenement moet worden afgenomen een oplossing kan zijn, in plaats van 40 uur voor aanvang van het evenement. Dit is nu de regel die werd gehanteerd door de overheid.
Kritiek
Of het überhaupt haalbaar is om zoveel festivalgangers op dezelfde dag te testen, valt nog te bezien, zegt Willem Westermann van Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) tegen deze site. ,,Een festival als Lowlands ontvangt zo’n 65.000 bezoekers per dag. Als al die mensen tegelijkertijd getest moeten worden heeft Stichting Open Nederland enorm veel werk te verrichten”, denkt Westermann. ,,Je moet eigenlijk kijken naar een oplossing die wel haalbaar is, bijvoorbeeld het aanbieden van zelftests op het festivalterrein.”
De evenementenbranche kijkt ondertussen hoe haalbaar deze manier van testen is. Als er vaker getest moet worden, moeten de meerdaagse evenementen daar ook faciliteiten voor inrichten en het is de vraag of dat op korte termijn te realiseren is, laat ID&T weten. De deadline voor de resultaten van het onderzoek naar nieuwe regels voor Testen voor Toegang is 1 augustus.
Het is niet realistisch dat evenementen in de eerste twee weken van augustus nog kunnen doorgaan. Maar ID&T en de evenementenbranche hopen met dit plan van aanpak ervoor te zorgen dat de festivals en concerten na half augustus wel doorgang kunnen vinden.
Schrappen festivalzomer
Over de besluitvaardigheid van het kabinet zijn ten slotte ook grote twijfels, aldus VVEM. ,,Ze plaatsen de evenementenmakers in een redelijk bizarre situatie door hen pas op 13 augustus te vertellen of ze een week later wel of niet door kunnen gaan”, verzucht Westermann.
Het schrappen van een deel van de festivalzomer is bij veel organisatoren bovendien ‘ongelooflijk slecht gevallen’, voegt hij daar nog aan toe. ,,Het is dit jaar voor ons echt een survivaltocht, waarbij we vaak heel hoog moeten klimmen, en dan plots diep moeten graven om het allemaal nog een beetje vol te houden.”
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Wie één mensenleven redt, redt de hele wereld
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUMmet video
Vermiste postduif keert na vijftien jaar terug bij ‘baasje’ Leo: ‘Die kan niet van mij zijn, dacht ik’
Een vermiste duif, daar kijkt Leo Snel na ruim vijftig jaar postduiven houden niet van op. Maar dat een duif na vijftien jaar terugkeert op het hok, dat maakte de 66-jarige Utrechter niet eerder mee. De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie noemt zijn verhaal ‘heel uitzonderlijk’. -
PREMIUMmet video
Ondernemers huwelijksmarkt zijn druk: ‘Ik neem tot augustus geen bestellingen meer aan’
Het is na corona zo druk op de huwelijksmarkt dat sommige trouwlocaties volgend voorjaar al uitpuilen. De drukte komt door ‘inhaalbruiloften’, lastminutehuwelijken en stress bij stellen dat er ‘misschien geen plekje meer over is’.
-
MET VIDEO'S
Met deze hartverwarmende juichvideo steken Feyenoordsupporters hun helden hart onder de riem
Zweethanden, hartkloppingen, kriebels in de buik: het Legioen is in de ban van de finale van de Conference League in Tirana. Met een speciale AD-video laten supporters zien dat ze pal achter hun helden staan. Dit is het verhaal achter deze ode aan Feyenoord. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUMMet video
Doorbraak in onderzoek naar dood van Sedar Soares (13): politie trekt ‘verdrietige conclusie’
Een doorbraak in het onderzoek naar de dood van Sedar Soares (13): het Rotterdamse jongetje is negentien jaar geleden niet omgebracht vanwege een sneeuwbal, maar blijkt te zijn geraakt door een verdwaalde kogel.