Selcuk Ozturk (L) en DENK-lijsttrekker Tunahan Kuzu.
Volledig scherm
Selcuk Ozturk (L) en DENK-lijsttrekker Tunahan Kuzu. © anp

Tweede onderzoek naar integriteit DENK-voorman

Er komt een tweede integriteitsonderzoek naar een zaak waarbij Denk-Kamerlid Selçuk Öztürk betrokken was. Vanochtend bleek al dat de Limburgse zorginstelling Daelzicht onderzoek doet naar een transactie met Öztürk. Nu gaat ook de Utrechtse zorginstelling Reinaerde zijn handelswijze na.

Dat schrijft Reinaerde op de website. Aanleiding is de publicatie van NRC, waaruit blijkt dat er mogelijk sprake is van omkoping door Öztürk. Het gaat om een onderzoek dat hij deed in 2007, als ondernemer, naar de woonwensen van oudere allochtonen. Deze opdracht zou hij volgens NRC hebben gekregen door een medewerker van Reinaerde om te kopen.

,,Daar wisten wij niets vanaf. We gaan daarom onderzoek doen naar de gang van zaken,'' zegt een woordvoerder van de zorginstelling. Met de opdracht zou 15.000 euro zijn gemoeid.

Opmerkelijk
Wat het onderzoek heeft opgeleverd is volgens Reinaerde niet meer te achterhalen. Daelzicht doet onderzoek naar de verkoop van een voormalig zorgcomplex aan een bedrijf van Öztürk in 2011. Dit is volgens de krant tegen een opmerkelijk lage prijs gebeurd.

Öztürk zegt een onderzoek naar hem toe te juichen. Hij zegt dat in een reactie op het nieuws dat Daelzicht het onderzoek heeft geopend. ,,Ik sta voor openheid en ben bereid om met volledige inzet mee te werken aan alle vormen van onafhankelijk onderzoek'', aldus Öztürk. Hij spreekt over vele feitelijke onjuistheden in de berichtgeving.

Politiek leider Tunahan Kuzu van DENK laat weten ,,het volste vertrouwen te hebben in de heer Öztürk''. Ook stelt hij dat de beweging ,,als één blok achter Öztürk staat en zal blijven staan.'' Hij zegt dat DENK geen volksvertegenwoordigers veroordeelt op basis van mediaberichten. ,,Wij zien de onderzoeken met veel vertrouwen tegemoet.'' Ex-PvdA'er Öztürk zat in 2011 nog niet in de Kamer.