Huisarts Johan de Jonge uit Zwolle: ‘In de praktijk valt het aantal meldingen reuze mee’
Volledig scherm
PREMIUM
Huisarts Johan de Jonge uit Zwolle: ‘In de praktijk valt het aantal meldingen reuze mee’ © Frans Paalman

Tweede prik met Pfizer of Moderna veroorzaakt meer bijwerkingen dan de eerste (en dit is waarom)

Komende weken vindt een golf aan tweede prikken plaats met coronavaccins. Volgens Bijwerkingencentrum Lareb is de kans op bijwerkingen na een tweede prik met Pfizer/BioNTech of Moderna groter dan na de eerste. Bij AstraZeneca is dat andersom. Hoe kan dat?

20 reacties

 • Mies Gooyer

  1 maand geleden
  Gosina, last van de arm komt niet door het middel maar door de manier van zetten. Sommigen kunnen gewoon niet prikken en doen of ze door een olifantenhuid moeten. Henk, men is niets verplicht. Ik ben ook geen proefkonijn. Er komrn nog zoveel mutaties. Hoeveel vaccinaties wil je halen? En dan nog, over de langere termijn weet niemand wat.
 • marian coenen

  1 maand geleden
  Bij de tweede, was ik die avond, de dag erop en daarna weer de nacht echt ziek. Als bij griep. En de vlgd morgen weer kiplekker.
 • Jose Roelofs

  1 maand geleden
  Fijn dat de meeste geen bijwerkingen hebben, maar heb begrip voor de mensen die er wel ziek van worden. Ik kreeg de tweede pfizer en de volgende dag echt ziek, moest me zelfs ziek melden. Werk in de zorg, erg vervelend.
 • Henk Baron

  1 maand geleden
  Jan Bergmans. We zijn trots op je. Je bent een aanwinst voor onze gemeenschap. Fijn dat je je mening ook hier weer kwijt kunt.
 • Els Weber-van Dreuten

  1 maand geleden
  Bijwerkingen zijn waarschijnlijk altijd minder erg dan corona krijgen, niet zo zeuren.