Twijfels om donaties Viruswaarheid, OM onderzoekt gedrag Willem Engel
civiele zaakHet Openbaar Ministerie is in september een onderzoek gestart naar Stichting Viruswaarheid van coronascepticus Willem Engel. Het gaat om een civiele zaak, bevestigt een woordvoerder. ,,Er is dus geen sprake van strafrechtelijke vervolging.”
Het OM plaatst onder andere vraagtekens bij het gedrag van het zittende bestuur van de actiegroep en de lening van 50.000 euro, afkomstig uit donaties, die Engel vorig jaar aan zichzelf verstrekte voor de aankoop van een stuk grond op Ibiza, bevestigt een woordvoerder tegen deze site, na berichtgeving van De Telegraaf.
Volgens de betrokken officier van justitie Otto van der Bijl valt het onderzoek naar Viruswaarheid onder het toezicht op rechtspersonen dat in handen is van het Functioneel Parket.
,,Zodra wij door betrokkenen of via de publiciteit worden gewezen op een stichting waar mogelijk niet conform de statuten wordt gehandeld, dan doen we daar navraag naar en vragen we bijvoorbeeld de administratie op”, reageert de officier na vragen van de krant.
Donaties
ING bevroor de rekening van Viruswaarheid en de privérekening van Engel, nadat de voorman 50.000 euro van de stichting had geleend voor een privébetaling van een stuk grond in Spanje. Volgens de bank is dat niet volgens de regels gegaan. Om die reden en omdat ING het vertrouwen in de integriteit van Viruswaarheid zou zijn verloren, wilde de bank de klantrelatie opzeggen. Engel betaalde de lening terug, maar ING bleef bij het standpunt.
Hoewel kritisch op het handelen van Engel, vond de rechter de sancties van ING te ver gaan. ING moest de rekeningen deblokkeren.
Reactie Viruswaarheid
Viruswaarheid stelt in een reactie aan NU.nl dat demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) het onderzoek heeft aangevraagd. ,,Er zijn weinig stichtingen in Nederland waar het zo netjes geregeld is als bij de onze”, aldus Viruswaarheid-jurist Jeroen Pols.
De lening aan Engel is volgens hem een gevolg van het intrekken van zijn kredietmogelijkheden door ING. ,,Het ging bovendien om geld dat we op dat moment niet nodig hadden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Familie van neergeschoten Michel (66) en Anneke (38): ‘Leed is met geen pen te beschrijven’
Anneke (38) die zaterdag op klaarlichte dag werd neergeschoten bij een winkelcentrum in Zwijndrecht vecht in het ziekenhuis voor haar leven. Dat meldt haar familie in een verklaring. Bij het drama stierf haar moeder Michel (66) ter plekke aan haar verwondingen. De vermeende schutter, Minh Nghia Vuong, is nog altijd voortvluchtig. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Nog steeds oversterfte: waarom sterven er meer mensen dan verwacht?
Voor het derde jaar op rij stierven er in 2022 meer mensen dan verwacht. De net achter ons liggende coronapandemie is één van de redenen, maar wat speelt er nog meer? Waarom sterven er meer mensen dan verwacht? -
PREMIUM
Populariteit Engelse boeken slecht voor het Nederlands? ‘Fantastisch dat jongeren überhaupt lezen’
De verkoop van Engelstalige boeken is geëxplodeerd het afgelopen jaar. Boekhandels reageren pragmatisch en breiden hun afdeling ‘Engelstalig’ uit, maar belangenclubs uiten hun zorgen over de toekomst van het Nederlandstalige boek.
-
PREMIUM2
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
‘Nederlander (78) die al 39 jaar in VS vastzit, komt niet vroegtijdig vrij’
De 78-jarige Nederlander Jaitsen Singh, die al 39 jaar mogelijk onterecht vastzit in de Verenigde Staten, komt niet voortijdig vrij. Dat blijkt uit de zogeheten parole hearing die donderdagavond in Californië is gehouden, zo bevestigt advocaat Rachel Imamkhan tegen Het Parool. -
Nieuw reisadvies voor Turkije: vermijd grote demonstraties
Nederlanders in Turkije kunnen demonstraties en andere grote bijeenkomsten beter vermijden omdat deze gewelddadig kunnen worden. Er is een toenemend risico op demonstraties tegen Nederland, staat in een nieuw reisadvies voor Turkije van het ministerie van Buitenlandse Zaken.