Volledig scherm
Willy Selten in zijn uitbenerij in het Belgische Mol. Daar begon hij na het faillissement in Oss met zijn zoon. Hij is inmiddels weer uit dit bedrijf gestapt. © Milan Rinck

Twintig maanden cel voor paardenvleesschandaal

Voormalig vleesverwerker Willy Selten uit Oss heeft in hoger beroep 20 maanden celstraf, met aftrek van voorarrest, gekregen wegens valsheid in geschrifte. Tot dit oordeel kwam het gerechtshof in Den Bosch vandaag. 

Tijdens de behandeling van de zaak eiste het Openbaar Ministerie vier jaar celstraf, Selten ging voor vrijspraak. 

Selten werd in 2015 veroordeeld tot 2,5 jaar cel omdat hij paardenvlees vermengde met rundvlees zonder dit op het etiket te vermelden. Het Openbaar Ministerie trok zeker negentien facturen in twijfel. Selten zou goedkoop paardenvlees met duurder rundvlees hebben vermengd zonder dit op het etiket te vermelden. Vijftig miljoen kilo vlees werd door de warenautoriteit uit de markt genomen. Dat daardoor het vertrouwen van de consument en de internationale sector in de voedselketen werd geschaad, wordt hem door het OM sterk aangerekend.

In het hoger beroep werden twee nieuwe getuigen gehoord, die opheldering moesten geven over een van de facturen die door Selten werd opgevoerd. Duidelijk werd het allerminst, want de twee getuigen spraken elkaar volledig tegen over de facturen. Wel werd helder dat het bij het vleesverwerkende bedrijf van Selten in Oss qua administratie een rommeltje was. Willy Selten zelf was op de hoogte van afspraken met klanten, facturen en de inhoud van partijen vlees. Hij ging ervan uit dat de zaken daarmee goed geregeld waren.

In zijn slotpleidooi vertelde Selten dat hij vindt dat hij genoeg gestraft is. Hij kampt door het faillissement voor de rest van zijn leven met een miljoenenschuld, hij is overvallen en zijn naam zal nooit meer losstaan van het paardenvleesschandaal. 

Seltens fraude kwam naar buiten in 2013, tijdens het hoogtepunt van een Europees paardenvleesschandaal. Seltens bedrijf ging op de fles, hij heeft een miljoenenschuld en probeert sindsdien een bestaan op te bouwen in België. Ook werd vorig jaar nog een woningoverval gepleegd op zijn huis. Dat zijn persoonlijke omstandigheden die het gerechtshof meewoog voor de straf.

Ook een andere Brabander, Jan F., is al eens veroordeeld voor vergelijkbare fraude. Tegen hem is vorige maand nog vier jaar cel geëist bij de Franse rechtbank.