Volledig scherm
PREMIUM
Özcan Akyol © Joost Hoving

Twitterhelden verheerlijken geweld alsof ze in een schietspel leven

columnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Soms denk ik dat veel burgers losgezongen zijn van de realiteit. Vaak wordt dat bevestigd door een actuele gebeurtenis, bijvoorbeeld op geopolitiek niveau. Toen de Iraanse generaal Qassem Soleimani door Amerikaanse milities werd uitgeschakeld, zorgde dat terecht voor grote consternatie, met name bij politieke duiders die vreesden dat de situatie kon escaleren, met gevolgen die niet te overzien zijn.

Op Twitter waren allerlei woorden wereldwijd trending: Trump, Iran, America, Soleimani en het engste van allemaal WWIII. Miljoenen mensen voorspelden of verheerlijkten het scenario dat de pleuris zou uitbreken. Allerlei toetsenbordstrijders, verspreid over de hele planeet, fantaseerden over een nieuwe Grote Oorlog, waarin de Amerikanen korte metten zullen maken met hun rivalen. Andersom gebeurde precies hetzelfde: er moest een vergelding plaatsvinden.

Wat ik me daarbij vooral afvroeg, was of die zolderkamerhelden, met hun telefoontjes en laptops, überhaupt begrepen wat het inhield als er een oorlog van die omvang uitbreekt.

  1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
    grimmige sfeer

    Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

    Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.