Volledig scherm
Een chauffeur van Uber © anp

Uber-chauffeur moet vaker selfies maken

Uber-chauffeurs in heel Nederland zullen vaker worden gevraagd selfies te maken. Het platform vergelijkt de selfies vervolgens met de foto van de chauffeur die al in het systeem staat. Op die manier moet de identiteit van de chauffeur worden bevestigd. De regeling moet voorkomen dat taxichauffeurs en koeriers op accounts van anderen rondrijden. 

Het systeem, dat Real Time ID Check heet, wordt vanaf eind december ingevoerd in heel Nederland en zal half februari bij iedereen actief zijn. Chauffeurs en koeriers krijgen op onregelmatige tijden het verzoek om naar een veilige plek te rijden en daar een selfie te maken. ,,Dit kan op elk moment gebeuren, bij het inloggen of tussen ritten en bezorgingen door’’, aldus Uber. 

Als de selfie niet overeenkomt met de profielfoto van de accounthouder of als de chauffeur geen selfie maakt, wordt het account geblokkeerd. Een chauffeur moet sowieso een selfie maken als een passagier doorgeeft dat de bestuurder niet op de foto in de app lijkt.

De Real Time ID Check was een paar maanden geleden al aangekondigd voor Amsterdam. Het systeem bestaat al in andere landen.

 1. Nederlandse onderzoeker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”
 2. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.