Uitbuiting Poolse werknemers dreef Radek B. tot wanhoopsdaad

VideoRadek was de wanhoop nabij toen hij zichzelf in oktober vorig jaar op de wc in de Poolse ambassade in Den Haag opsloot en dreigde in brand te steken. Hij wilde aandacht voor de uitbuiting van Oost-Europese arbeidsmigranten.

Hij zou zichzelf nooit écht in brand steken, zei Radek tijdens een eerdere rechtszitting. De aansteker was al onklaar gemaakt. Maar na alles wat hij had gezien en meegemaakt, moest hij iets doen om de situatie van zijn naar Nederland gekomen landgenoten voor het voetlicht te brengen. Werken tussen heftrucks in magazijnen zonder beschermende kleding. Pallets die naar beneden vallen. Mensen die met een smalle laadvork van een heftruck omhoog worden getild om codes te controleren op gestapelde pallets. Een stapelbed in een ruimte ‘zo groot als deze vergadertafel’ die door moet gaan voor een tweepersoonskamer.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”