ANP XTRA
Volledig scherm
© ANP XTRA

Uitspraak in Urgenda-zaak kan in stand blijven

De uitspraak van het gerechtshof Den Haag dat de Nederlandse staat de uitstoot van broeikasgassen vóór het einde van 2020 met tenminste 25 procent moet verminderen ten opzichte van 1990, kan in stand blijven. Dat adviseren de plaatsvervangend procureur-generaal en advocaat-generaal Wissink aan de Hoge Raad.

 1. Onderzoek naar nut tweede prik na eerste Janssen-vaccin
  3

  Onderzoek naar nut tweede prik na eerste Jans­sen-vac­cin

  Vier academische ziekenhuizen gaan onderzoeken of het nuttig is om mensen die zijn gevaccineerd met het coronavaccin van Janssen toch een tweede prik te geven. In principe volstaat bij dit vaccin één prik, zeker om ernstige ziekte door het virus te voorkomen. ,,Door de toenemende circulatie van bepaalde varianten van het coronavirus is het mogelijk dat een aanvullende vaccinatie na één shot Janssen noodzakelijk is”, meldt het Erasmus MC.
 2. LIVE | Filipijnse president dreigt vaccinweigeraars met celstraf, Italië schaft mondkapje buiten af
  CORONAVIRUS

  LIVE | Filipijnse president dreigt vaccinwei­ge­raars met celstraf, Italië schaft mondkapje buiten af

  Sint-Maarten gaat als eerste van de zes Caribische eilanden van het Koninkrijk kinderen van 12 jaar en ouder met onderliggende ziektes vaccineren. De Nederlandse Gezondheidsraad heeft toestemming gegeven voor de vaccinaties, aldus de regering van Sint-Maarten. En Cuba kan bijna beginnen met de vaccinatie met zijn eigen coronavaccins. Het Cubaanse vaccin Abdala zou na drie keer prikken voor 92,28 procent effectief zijn tegen het longvirus. Het laatste nieuws rond het coronavirus lees je in ons liveblog. De oudere berichten vind je hier.
 3. Consumptie van Nederlanders sterkst gegroeid sinds de Tweede Wereldoorlog

  Consumptie van Nederlan­ders sterkst gegroeid sinds de Tweede Wereldoor­log

  De consumptie van Nederlandse huishoudens is in april het sterkste aangetrokken sinds de Tweede Wereldoorlog. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd de enorme groei vooral veroorzaakt doordat de consumptie in de vergelijkbare maand vorig jaar juist op een zeer laag niveau lag vanwege de eerste lockdown. Daarnaast werden op 28 april de terrassen geopend en was het vanaf die datum ook mogelijk om zonder afspraak te winkelen. Ook was het gasverbruik in april veel hoger dan een jaar eerder doordat het veel kouder was.