Volledig scherm
De Old English bulldog Life is inmiddels veel fitter. © Universiteit Utrecht

Uniek in Nederland: kinderarts en dierenarts opereren samen de hartafwijking van hond Life

Op de faculteit diergeneeskunde in Utrecht hebben een dierenarts en kinderarts de handen ineengeslagen. Als allereerste in Nederland hebben zij samen een hond met een hartafwijking geopereerd. De bulldog, met de toepasselijke naam ‘Life’ is hiermee de eerste hond ooit in de Nederlandse geschiedenis die zo'n bijzondere operatie heeft ondergaan. 

Dierenarts-chirurg Bas van Nimwegen van de Universiteit Utrecht wist dat dergelijke operaties bij honden wel sporadisch op andere plekken in de wereld worden uitgevoerd, maar zelf had hij het nog nooit gedaan. Hij riep daarom de hulp in van dokter Evens, gespecialiseerd in kinderhartchirurgie.

De twee artsen hebben bij Old English Bulldog Life samen een zogenoemde ‘modified Blalock-Taussig shunt’ geplaatst. Hierbij wordt met een kunststof vaatprothese (de ‘shunt’) een verbinding gemaakt tussen een aftakking van de grote lichaamsslagader en de longslagader. Deze ingreep wordt regelmatig bij baby's gedaan met eenzelfde hartaandoening maar bij honden gebeurt het zelden tot nooit. Dit komt onder meer omdat er tijdens de operatie een hart-longmachine nodig is en een volledig specialistisch team. Er zijn dus hoge kosten aan de operatie verbonden. 

Volledig scherm
Beelden van de operatie op bulldog Life. © Universiteit Utrecht

Maar 25 meter lopen

Quote

Hij gaat inmiddels al vier kilometer mee uit wandelen zonder buiten adem te raken of blauw aan te lopen

Dierenarts Van Nimwegen

Dierenarts Van Nimwegen legt uit waarom hij voor deze operatie de hulp inriep van een ‘mensenarts’: ,,Dergelijke vaatchirurgie (een plaatsing van een vaatprothese zo dicht op het hart) wordt binnen de diergeneeskunde zelden uitgevoerd. Er is daarom ook maar weinig expertise en zeker geen routine, terwijl eventuele complicaties uiteraard desastreus kunnen zijn.”

Van Nimwegen geeft aan zelf wel ervaring te hebben met vaatchirurgie, maar voor het plaatsen van deze vaatprothese bij een hond graag werd bijgestaan door een kundig chirurg met veel ervaring, iets wat dokter Evens is. Ze werkte vrijwillig mee aan de operatie. 

Het doel van de operatie is dat er meer bloed door de longen van Life gaat stromen en de hond zodoende van meer zuurstof kan worden voorzien. Life kon voor de operatie maar 25 meter rustig lopen zonder blauw aan te lopen en volledig uitgeput te zijn. De begin dit jaar door de artsen geplaatste shunt heeft ervoor gezorgd dat er nu veel meer bloed door zijn longen stroomt waardoor zijn uithoudingsvermogen is toegenomen en hij een normaler leven kan leiden. Van Nimwegen: ,,De hond gaat inmiddels al vier kilometer mee uit wandelen zonder buiten adem te raken of blauw aan te lopen.” 

De samenwerking tussen humane artsen (die op mensen opereren), wetenschappers en dierenartsen valt onder de noemer ‘One Medicine’ en richt zich op gelijkenissen tussen ziekten bij dier en mens en het creëren van innovatieve therapieën.

Volledig scherm
Beelden van de operatie op bulldog Life. Links op de foto kijken twee studenten diergeneeskunde geïnteresseerd en nieuwsgierig mee. © Universiteit Utrecht