Volledig scherm
Evenals voorgaande avonden houdt de politie deze donderdagavond controles op de toegangswegen naar Urk. Wie er niets te zoeken heeft, wordt teruggestuurd. © Foto Freddy Schinkel

Urk voor derde avond op rij afgesloten: politiecontroles op alle toegangswegen

Evenals de afgelopen dagen houdt de politie vanavond controles bij de toegangswegen naar Urk. Na het geweldsincident van eerder deze week zou het vrijdagavond tot een gewelddadige confrontatie kunnen komen tussen sympathisanten van de 18-jarige Soufyan en Urker jongeren. Althans, dat wordt beweerd op sociale media en in appgroepen.

Wat er morgen ook gebeurt op Urk, de ordehandhavers zijn overal op voorbereid, meldt burgemeester Pieter van Maaren. De politie scant voortdurend berichten op social media. ,,Mocht er aanleiding zijn om in actie te komen, dan gebeurt dat’’, zegt Van Maaren. 

Een al weer bijgelegde jongerenruzie liep maandagavond uit op ongeregeldheden, waarbij tientallen jongeren het huis van Soufyan belaagden. Een aantal jongeren wist de woning binnen te dringen. De moeder van Soufyan raakte hierbij lichtgewond. Woensdagavond was de rust nog niet geheel teruggekeerd in het vissersdorp.

Toezicht

Van Maaren zegt dat de politie kan schakelen naar meerdere scenario's, afhankelijk van de signalen die binnenkomen. Evenals de afgelopen dagen houdt de politie deze donderdagavond controles bij de toegangswegen naar Urk. ,,Uit voorzorg om zicht te hebben op wie er naar Urk komt en waarom’’, zegt politiewoordvoerder Ellen de Heer. Wie niets op Urk te zoeken heeft, wordt teruggestuurd.

Ook is er extra toezicht op Urk, maar meer dan dat wil De Heer niet kwijt over de politie-inzet. ,,Wij monitoren uiteraard en houden de sociale media goed in de gaten. Daar waar nodig zullen we maatregelen nemen. Dat geldt ook voor morgen.’’ De politie blijft de komende dagen steekproefgewijs controles uitvoeren langs de uitvalswegen rondom Urk. Indien nodig kunnen deze controles worden geïntensiveerd.

Van Maaren zegt de indruk te hebben dat de rust op Urk is teruggekeerd. ,,Ik heb het gevoel dat iedereen hier weer is overgegaan tot de orde van de dag.’’ Hij doet een oproep om ‘vreedzaam verder samen te leven’.