Volledig scherm
Rene Graafsma, de vader van de omgekomen Dascha, heeft geen vertrouwen in het onderzoek van het OM naar de dood van zijn dochter. © ANP

Vader Dascha: geen vertrouwen in onderzoek OM

René Graafsma heeft het vertrouwen in het tweede forensisch onderzoek naar de doodsoorzaak van zijn dochter Dascha opgezegd. Het 16-jarige meisje overleed in november 2015 toen zij tussen Hilversum en Hollandsche Rading onder een trein terechtkwam.

Graafsma doet al lange tijd zelf ook onderzoek naar de gebeurtenissen. Volgens hem blijkt uit onderzoek van het particuliere onderzoeksteam van de familie dat hij niet alle camerabeelden heeft ingezien rond de plek waar zijn dochter overleed, terwijl hij hier wel om verzocht heeft. De politie zegt echter dat hij wel alle camerabeelden heeft bekeken. 

Quote

Ik wil het vertrouwen graag vasthouden, maar het lukt me niet meer.

René Graafsma

Graafsma zegt het vertrouwen op omdat er volgens hem in het nieuwe onderzoek opnieuw fouten zijn gemaakt. In een video op Youtube legt hij de situatie uit: ,,Ik heb steeds mijn vertrouwen in het onderzoek uitgesproken, omdat de mensen van het Openbaar Ministerie mij dat vertrouwen ook gaven. En ik wil dat vertrouwen ook graag vasthouden, maar het lukt me niet meer.” Hij stelt dat het onderzoek van het OM bij voorbaat al enigszins gekleurd is en dat hij tijdens het onderzoek niet op de hoogte gehouden wordt maar waarschijnlijk alleen met de eindresultaten geconfronteerd zal worden.

Nu zit Graafsma weer op het politiebureau in Hilversum in een poging een gesprek af te dwingen. Dat is inmiddels aangeboden voor maandag, maar hij wil vandaag iemand spreken. Vorig jaar zat hij uit protest ook al een aantal dagen op het politiebureau omdat hij de laatste camerabeelden van zijn dochter in handen wilde krijgen. Hij mocht daarna toch het dossier met de beelden bekijken ‘voor de rouwverwerking’, maar mocht er niet over beschikken.

De tekst gaat verder onder de foto...

Volledig scherm
Dascha overleed in november 2015 toen zij tussen Hilversum en Hollandsche Rading onder een trein terechtkwam. © ANP

Nieuw onderzoek

Het Openbaar Ministerie in Utrecht besloot eerder deze maand een tweede forensisch onderzoek in te stellen naar aanleiding van het particuliere onderzoek van Graafsma naar haar dood. Het strafrechtelijke onderzoek wordt niet heropend, omdat er volgens het OM nog altijd geen aanwijzingen zijn dat er sprake is van een misdrijf of betrokkenheid van anderen bij de aanrijding. 

Het OM vindt het jammer dat Graafsma geen vertrouwen heeft in het tweede onderzoek. “We vinden het vervelend en jammer dat we het via de media moeten vernemen. Maar de second opinion gaat hoe dan ook door en op grond daarvan wordt bekeken of het onderzoek wordt heropend”, aldus een woordvoerder van het OM. Bij de second opinion wordt gekeken naar de wijze waarop ze om het leven is gekomen. De discussie over de camerabeelden speelt hierbij volgens het OM geen rol.

Zelfmoord

Het OM constateerde eerder dat het meisje vermoedelijk zelfmoord heeft gepleegd. De familie geloofde dat niet en verweet politie en OM dat ze het onderzoek niet goed hadden uitgevoerd.  ‘Mijn dochter staat vrolijk in het leven en had geen enkele reden zichzelf van het leven te beroven’, schreef haar vader destijds op Facebook. De familie van Dascha heeft 10.000 euro uitgeloofd voor de tip die uitsluitsel kan geven over de manier waarop het meisje overleed.