Vader Ruinerwold schreef online eigen evangelie, maar bereikte er vrijwel niemand mee

videoTerwijl zijn kinderen jarenlang in complete afzondering zaten, spendeerde Gerrit-Jan van D. vermoedelijk vele duizenden uren op internet aan het maken van een eigen evangelie. De inmiddels wereldberoemde Ruinerwold-vader schreef er honderden artikelen over. Veel mensen zal Van D. niet geïnspireerd hebben; zijn nogal zweverige Facebookprofiel heeft bijvoorbeeld amper volgers.

Wie een blik werpt op het onlinegedrag van Gerrit-Jan van D., zal ongetwijfeld zijn wenkbrauwen fronsen. Het ene moment plaatste de vader een foto van zijn katten op Facebook, even later schreef hij op zijn zelfgemaakte Wikipediapagina een bericht over hoe de mensheid het beste het kwaad kan bestrijden. Uit de talloze berichten blijkt dat Van D. geloofde in buitennatuurlijke krachten en een onzichtbare spirituele oorlog tussen goede en kwade geesten, die hij naar eigen zeggen zelf kon waarnemen.

Actief

Het is inmiddels bekend dat Van D. (67) zichzelf en zijn kinderen negen jaar lang buiten het zicht van instanties en omwonenden hield, maar online was hij actiever dan menig leeftijdsgenoot. Onder een schuilnaam althans; John Eagles – ontdekt door de Volkskrant –waarmee Van D. lijkt te refereren aan Johannes, apostel van Jezus en aan de adelaar, het symbool van het Romeinse legioen en van militaire macht.

Onder zijn schuilnaam schreef Van D. een eigen evangelie op een Wikipediawebsite: Eagle Rock Wiki, een online-encyclopedie waarin hij allerlei religieuze onderwerpen behandelde, maar bijvoorbeeld ook alledaagse tips gaf over het beginnen van een moestuin en over het maken van goede compost.

Meest opvallend aan zijn onlinegedrag: hij repte met geen woord over zijn kinderen, die de afgelopen jaren al compleet voor de buitenwereld verborgen werden gehouden. Ondanks zijn enorme hoeveelheid aan berichten leken maar weinig mensen geïnteresseerd in zijn geloofsovertuiging. De openbaar zichtbare inhoud van zijn Facebookpagina Eagle Rock Wiki leverde amper likes of interactie op.

Lees verder onder deze Facebookpost van John Eagles

Geestelijk lichaam

Op het eerste gezicht leek Van D. meer succes te hebben met de Facebookpagina Divine Body Practice, waarop hij alledaagse tips gaf over het trainen van het ‘geestelijke lichaam’.

‘Hier vind je principes en oefeningen om ons goddelijk lichaam te trainen. Met lichaam wordt niet alleen het fysieke lichaam bedoeld, maar ook het geestelijke lichaam. Daarom ligt de nadruk op het leren herkennen en werken met energie of chi’, zo valt te lezen op de pagina. Het profiel heeft meer dan 3500 abonnees, al bestaat het vermoeden dat het hier gaat om fakeprofielen. Ook hier is, net als op zijn persoonlijke pagina, vrijwel geen sprake van enige interactie. 

Hartinfarct

Zijn persoonlijke Facebookpagina laat zien dat Van D. vooral vrienden in het buitenland heeft. In september 2017, toen hij net hersteld was van zijn hartinfarct,  reageerden mensen uit Afrika en de Verenigde Staten verheugd op zijn terugkeer. ‘We hebben je gemist en we hopen dat het nu goed met je gaat’, schrijft een van hen onder een bericht van Van D.

Tekening van Gerrit-Jan van D.
Volledig scherm
Tekening van Gerrit-Jan van D. © Facebook

Videoboodschap

Naast het creëren van zijn eigen evangelie maakte Van D. ook filmpjes waarin hij zijn visie op de wereld geeft. In een video, gemaakt in 2006 en in handen van De Telegraaf, zegt de vader dat de mensheid in een ‘grote oorlog is beland’. ,,Deze oorlog is voornamelijk spiritueel, en hoewel deze niet helemaal voorbij is, heeft God alsnog het einde en de overwinning aangekondigd van de strijd in de geestenwereld. Het eindoordeel in de geestenwereld.”

In het Engels bespreekt de man zaken als God, geld, geluk, gerechtigheid en ziekte. ,,Stel je voor dat je iets doet en je krijgt wat je wilt, maar het doet je ouders pijn en je broers en zussen misschien ook. Ellende die je over jezelf hebt uitgeroepen. Is dat geluk? Ben je dan blij? Ben je blij als ouder als je iets doet wat goed is voor jezelf, maar wat je kinderen pijn doet?” vraagt hij zich af. 

De film is opgenomen op 5 april 2006 in zijn winkel voor houten meubelen en speelgoed in Zwartsluis. Hij kondigde in de video aan dat hij een boek of videoserie wilde maken onder de titel Niets dan Gods ideaal.

Lees alle stukken over deze zaak in ons dossier.

Hier lees je wie precies wie is in deze zaak.

Afzondering

Van D. en zijn kinderen woonden jarenlang in afzondering. Vorige week dinsdag kwam de zaak aan het rollen nadat de 25-jarige zoon van het gezin enkele keren was opgedoken in een kroeg in het Drentse Ruinerwold, een plaatsje van ongeveer 4000 inwoners in de buurt van Meppel. Toen hij zijn verhaal deed aan de kastelein van de dorpskroeg, schakelde die de politie in.

Zowel de vader als de huurder van het pand, de 58-jarige Oostenrijker Josef B., zit vast. Beiden worden verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van de anderen en witwassen. Josef B. werd afgelopen donderdag al voorgeleid. De rechter-commissaris besloot dat hij nog zeker twee weken langer vast moet blijven.

Het gezin bestaat uit een vader met zes kinderen tussen de 18 en 25 jaar die in de afgelegen boerderij woonden. Daar hadden ze hun eigen moestuin en leefden ze volledig zelfvoorzienend. De kinderen verzorgden hun vader die een aantal jaren geleden een hersenbloeding had gehad. Mogelijk woonden ze al sinds 2010 in de boerderij, maar dat is onduidelijk omdat ze niet in de gemeentelijke basisadministratie staan. De moeder was al overleden voordat het gezin zich in de Drentse plaats vestigde.

De 67-jarige vader wordt vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die bepaalt of hij langer vast moet blijven.

Kijk hier naar  Xander van Uffelen, journalist van de Volkskrant, die in De Ochtend Show to go vertelde over hoe hij de schuilnaam John Eagles ontdekte:

Volg al het nieuws rond deze zaak in onze app:

Gerrit-Jan van D.
Volledig scherm
Gerrit-Jan van D. © Archief