Volledig scherm
Harm Fitié © Privéfoto

Vader van Harm Fitié: Hij is in staat om dit lot te dragen

De Nederlander Harm Fitié is in Peking tot 4,5 jaar cel veroordeeld voor de dood van zijn buurman. Zijn familie zag hem in de rechtszaal voor het eerst in lange tijd. ,,Het was ontzettend fijn hem te zien."

Volledig scherm
Harm Fitie in China. Foto gekregen van de vader van Harm. © rv

Na de uitspraak was het ineens zover. Alex Fitié, die net te horen had gekregen dat zijn zoon nog tot eind 2019 in de gevangenis in Peking moet blijven, werd naar een aparte ruimte in de rechtbank geleid. Daar werd hij voor even herenigd met zijn zoon, die hij niet meer had mogen spreken sinds diens arrestatie in 2015.

,,Er zat wel een glazen plaat tussen'', vertelt Fitié senior. ,,Maar het was ontzettend fijn hem te zien. Hij was monter, hoewel hij natuurlijk had gehoopt eerder vrij te komen. Ik kreeg de indruk dat hij in staat is dit lot te dragen.''

Twaalf jaar cel

Quote

Ik had gehoopt dat hij sneller vrij zou komen, omdat ik overtuigd ben van zijn onschuld

Vriendin van Harm

Zoon Harm (45) verscheen gisteren in hoger beroep voor de rechter in Peking. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van zijn Chinese buurman, die op 6 mei 2015 in beschonken toestand van hun gezamenlijke dakterras viel. In eerste aanleg was hij veroordeeld tot twaalf jaar cel; de rechter in hoger beroep bracht die straf gisteren fors terug.

Zijn vriendin Diane, met wie Fitié al jaren in Peking woonde, heeft gemengde gevoelens. ,,Ik had gehoopt dat hij sneller vrij zou komen, omdat ik overtuigd ben van zijn onschuld'', zegt ze een paar uur na het vonnis. ,,Maar ik ben ook opgelucht dat de aanklacht is veranderd, en de straf daardoor lager uitvalt. In China is dat al heel bijzonder.''

De rechter in hoger beroep zag geen bewijs voor voorbedachten rade en veroordeelde hem daarom niet voor dood door schuld, maar dood door nalatigheid.

Nuchter

Quote

Blijkbaar word je in China geacht een stervend persoon op de grond te laten liggen

Vader van Harm

Bij de uitspraak waren ook drie vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid aanwezig. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in de zaak van Fitié uitzonderlijke stappen gezet: omdat het ernstige twijfels had bij de rechtsgang, schakelde het ministerie een vertrouwensadvocaat in om de zaak te onderzoeken.

Toen die een rapport inleverde met forse kritiek op het onderzoek - zo werd Fitié vele malen verhoord zonder advocaat en zouden verklaringen zijn gewijzigd - besloot de overheid de zaak aanhangig te maken bij de Chinezen. ,,We twijfelden aan een eerlijke rechtsgang'', zegt een woordvoerder van het ministerie, dat geen oordeel wil geven over het vonnis. ,,Maar we zullen Harm blijven bijstaan.''

Woordenboek

Nog twee jaar en vier maanden moet Fitié, die al vastzit sinds mei 2015, in de cel blijven. De omstandigheden zijn verbeterd: hij mag zich nu vaker wassen en mag vaker naar buiten. Andere verzoeken - hij had bijvoorbeeld om een woordenboek gevraagd - zijn tot nu toe geweigerd. Ook mag hij nog steeds geen ander bezoek ontvangen dan zijn advocaat en ambassademedewerkers.

Liefst had vader zijn zoon gisteren dan ook even geknuffeld, tijdens die 20 minuten durende ontmoeting in de rechtbank. ,,Ik stond al op om hem te omhelzen, maar ik werd tegenhouden door een Chinese beambte. Praten kon, maar knuffelen mocht niet.''

Quote

Ik stond al op om hem te omhelzen, maar ik werd tegenhou­den door een Chinese beambte

Vader van Harm
Volledig scherm
Harm Fitié tijdens een reis door China waar hij woont met zijn Franse vriendin Diane. © Harm Fitié in China
  1. Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksverbod wordt één grote ramp’
    PREMIUM

    Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksver­bod wordt één grote ramp’

    Een totaalverbod op de verkoop van sigaretten gaat dramatische consequenties hebben voor eigenaren van tankstations. Dat zegt pomphouder Ewout Klok. De 53-jarige ondernemer uit Hoogeveen roept het kabinet op om eerst de effecten van een tabaksverbod te laten onderzoeken voor deze‘rigoureuze en ondoordachte maatregelen’ van kracht gaan. ,,Als dit doorgaat, wordt het een ramp in Nederland.”