Volledig scherm
Rechtbanktekening van de vader van de verwaarloosde jongen en zijn advocaat. © Felix Guerain

Vader verwaarloosd campingjongetje niet in hoger beroep: 'Te riskant'

Udo D. gaat niet in hoger beroep tegen de drie jaar celstraf die hij dinsdag kreeg opgelegd voor de mishandeling en verwaarlozing van zijn toen 8-jarige zoontje. Hij wil niet het risico lopen dat zijn straf bij het Hof alsnog hoger uitvalt.

Dat zegt zijn advocaat Hendry de Boer. ,,Want appelleren is riskeren. Drie jaar is fors, maar een stuk minder dan de vijf jaar die was geëist.'' Met aftrek van het voorarrest, dat inmiddels ruim een jaar duurt, kan de 35-jarige D. over elf maanden vrijkomen.

Pedagogische onmacht

In de media ontstond de afgelopen dagen ophef over de, in de ogen van veel mensen, 'veel te lage' celstraf. De Boer ziet dat anders. ,,De gepleegde feiten zijn ernstig, maar die moet je wel in perspectief plaatsen. Het jongetje had al gedragsproblemen.’’ 

Dat D. zijn zoontje vorig jaar op een camping in Winterswijk onder meer opsloot in een kist, was volgens De Boer uit 'pedagogische onmacht'. ,,De kans is groot dat zijn kinderen nooit meer bij hem terugkomen. Dat is ook een straf.’’

Een andere afweging om niet in beroep te gaan is dat D. niet weer het hele 'mediacircus' in de rechtbank wil ervaren.

Moeder

Moeder Jessica T. kreeg van de rechtbank in Zutphen ook drie jaar opgelegd, maar zij moet aansluitend nog een straf van 2,5 jaar in Duitsland uitzitten. Haar advocaat kan nog niet zeggen of zij in beroep gaat tegen het vonnis. Dat geldt ook voor het Openbaar Ministerie.