Volledig scherm
© Paul Rapp

Vakbonden sluiten zich mogelijk aan bij landelijke actie boze bouwers

NIJMEGEN - Vakbonden en werkgevers in de bouwsector bekijken de komende dagen of ze zich aansluiten bij de landelijke protestactie volgende week woensdag. Facebookgroep Grond in Verzet kondigde afgelopen weekeinde aan naar het Malieveld in Den Haag te willen. Inmiddels hebben zich daar duizenden mensen uit de bouwsector bij aangesloten. 

,,Deze actie verrast me zeker niet”, zegt Gijs Lokhorst, onderhandelaar van de afdeling Bouw van CNV Vakmensen. ,,Dit zal de aanzet zijn tot veel meer, tot een veel breder verzet uit de sector.” Of zijn bond zich aansluit bij de actie van Grond in Verzet, hangt van verschillende zaken af. Bijvoorbeeld hoe gecontroleerd de actie is en of de veiligheid gegarandeerd kan worden. ,,De komende dagen nemen we hierover een besluit.” 

Publieksvriendelijke actie

FNV Bouw en werkgeversorganisatie Bouwend Nederland verwachten vandaag al met een reactie te komen. ,,Wij waren overigens zelf ook bezig met de organisatie van een publieksvriendelijke actie”, zegt een woordvoerder van Bouwend Nederland. 

Door de stikstofproblemen worden er momenteel nauwelijks bouwvergunningen afgegeven. Alleen al in Gelderland staan hierdoor op korte termijn 2.400 banen op de tocht, bleek vorige week uit een enquête van Bouwend Nederland. Daar komen de problemen met de nieuwe pfas-regels nog overeen. Daardoor is het veel moeilijker geworden bouwgrond af te voeren.

Daadkracht

Bonden en werkgevers eisten vorige week donderdag een kordaat optreden van het kabinet in het stikstofdebat. Er moet een noodwet komen, zodat veel bouwprojecten toch doorgang kunnen vinden. In plaats daarvan beloven het kabinet en provincies voor 1 december duidelijkheid over de stikstofregels. ,,We kunnen het ons niet permitteren om zo lang te wachten. Dan is het leed al geschied. Werknemers komen thuis te zitten, bedrijven gaan failliet”, zegt Lokhorst, die vorige week al zinspeelde op acties vanuit de bonden. ,,Alles wordt maar later en later. Ik mis daadkracht van het kabinet in dit dossier.”