Van Dissel somber: Zelfs met lockdown lijkt nieuwe mutant er nog niet onder te krijgen
VIDEODe gevreesde coronavariant verspreidt zich in het Verenigd Koninkrijk zo snel dat zelfs een lockdown de R-waarde nog niet onder de één krijgt, vertelde RIVM-directeur Jaap van Dissel vanochtend in de Tweede Kamer. Extra maatregelen lijken ook hier nodig, de situatie is ‘zeer zorgelijk’.
Delen per e-mail
,,In Ierland hebben ze regio’s waarbij nu acht tot tien keer meer besmettingen zijn dan in Nederland, je kunt je niet voorstellen hoeveel druk dat gaat geven op de zorg de komende tijd”, zei RIVM-topman Jaap van Dissel bij de briefing in het parlement.
De ontwikkelingen daar zijn ‘redelijk dramatisch’, zei de voorzitter van het OMT bij het tonen van grafieken over de snelle verspreiding van de Britse variant. ,,Deze mutant wil je gewoon niet. En als ‘ie al komt, wil je hem zo strak mogelijk onder controle houden. Je moet je voorbereiden op een toename, eerst geleidelijk en dan exponentieel, zoals in Ierland.”
Avondklok
Deze mutant wil je gewoon niet. En als ‘ie al komt, wil je hem zo strak mogelijk onder controle houden
In Nederland zijn formeel nu bijna honderd gevallen van de Britse versie aangetroffen, maar we moeten er rekening mee houden dat dit virus zich breder en sneller verspreidt. Onderzoek daarnaar loopt nog. Het verlengen en naleven van de maatregelen blijft daardoor belangrijk, herhaalde de RIVM-directeur.
De Nederlandse lockdown duurt tot zeker 9 februari, voor versoepelingen is het te vroeg, ook extra ingrepen liggen op tafel. Een avondklok is een optie, uit contactonderzoek van de GGD blijkt dat mensen elkaar nog blijven opzoeken. ,,Dat zien wij duidelijk als het zwakke punt. Hoe voorkom je dat mensen teveel bij elkaar op bezoek gaan?”
Ook ‘de mobiliteit rond het eigen huis’ kan beperkt worden, stelt Van Dissel. In sommige landen is reizen buiten een straal van een aantal kilometers buiten de eigen woonplaats niet toegestaan.
De RIVM-directeur wil nu niet vooruitlopen op de opties. ,,In het Verenigd Koninkrijk geldt een meer draconische lockdown-maatregel, daar stopt het bij de voordeur. Je mag het huis uit voor boodschappen, om medicijnen te halen.” Het OMT rekent extra acties nu na op verzoek van het kabinet. ,,En ik wil het niet depressiever maken, maar we hebben ook nog de variant uit Zuid-Afrika.”
Groei tijdens lockdown
Zorgwekkend is dat de nieuwe Britse variant al enigszins begon met groeien in een periode met lockdownmaatregelen, toen de andere coronavarianten juist daalde. Na versoepelingen explodeerde de nieuwe variant, daarna volgde begin januari de harde lockdown.
Maar voorlopig ligt de R-waarde nog altijd boven de één in het Verenigd Koninkrijk: ,,Bepaald ongunstig.” Al kan het even duren tot de daling zichtbaar wordt. Nederland kan een voordeel hebben omdat de Britse variant hier nog niet zo breed gezaaid was toen half december de harde lockdown in ging. Van Dissel verwacht daarom ook niet dat de mutatie de komende vier weken het oude virus hier totaal verdringt.
(Artikel gaat verder na de grafiek)
‘Riskant’
Snelle heropening van basisscholen is nog ‘te riskant’, maar heropening vanaf 25 januari zou nog kunnen als de omstandigheden gunstig zijn en het onderzoek in Lansingerland af is. Eerdere berichten over grotere risico's voor kinderen worden nu niet gestaafd door de laatste data over de virusvariant uit het Verenigd Koninkrijk, stelt Van Dissel: ,,De variant spreidt sneller over de hele linie, niet alleen bij kinderen. En ook uit de laatste gegevens blijkt dat de kinderen milder ziek worden.”
Als de lockdown-maatregelen net zo effectief blijven en de Britse variant geen verdere voet aan de grond krijgt in Nederland, dan zal de druk op de ziekenhuizen volgens de RIVM-modellen eind februari echt afnemen tot op of onder signaalwaardes – tien IC-opnames per dag, veertig ziekenhuisopnames per dag. Eind maart zou het aantal nieuwe opnames dalen naar drie per dag op de IC. Van Dissel waagt zich niet aan een voorspelling wanneer serieuze versoepelingen mogelijk zijn: ,,Daarvoor is het echt te vroeg en zijn er te veel onzekerheden.”
In de Live Nieuws Update spraken we met verslaggever Niels Klaassen over de angst voor de Britse coronavariant:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OMT-advies ‘Avondklok nodig vanwege feestende jongeren, verder is huidige lockdown genoeg’
Het OMT ziet in haar nieuwste kabinetsadvies, dat vandaag naar buiten is gekomen, geen aanleiding de lockdown aan te scherpen. Waarom denkt het kabinet dan toch over het instellen van een avondklok? Om samenscholing van jongeren tegen te gaan, aldus het advies. -
PREMIUM
column Saskia Noort Avondklok doet denken aan de oorlog, dat is het ook en de vijand is het virus
Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster is geraakt door portretten van coronadoden in The Guardian en legt zich daarom neer bij een eventuele avondklok. -
Collega schoot militair op kamp Afghanistan in zijn arm
De militair die op kamp Marmal in Afghanistan tijdens een training gewond raakte, blijkt door een Nederlandse collega in zijn arm te zijn geschoten. Het slachtoffer is direct na het incident geopereerd in het veldhospitaal op het kamp. Zijn toestand is stabiel. -
Catshuis-overleg ‘Bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag als Britse variant Nederland overspoelt’
Als de Britse variant van het coronavirus Nederland totaal in zijn greep krijgt, dan kan dat begin volgende maand al zorgen voor bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag. Dat blijkt uit een presentatie die afgelopen zondag in het Catshuis is gebruikt. -
PREMIUM
fotoserie Anneloes ging viral met haar account Tussen Kunst & Quarantaine (maar verdient er geen cent mee)
Anneloes Officier (32) uit Prinsenbeek werd afgelopen jaar onbedoeld een hit op Instagram. Om de lockdown dragelijker te maken, bedacht ze de uitdaging om met voorwerpen in huis schilderijen na te maken. Tien maanden later heeft ze 270.000 volgers op Instagram, interviewverzoeken uit Japan en fans van de Verenigde Arabische Emiraten tot Brazilië.
-
PREMIUM
VIDEO Studenten willen meer te zeggen hebben over coronamaatregelen: ‘Laat ze helpen’
Studenten willen meer te zeggen hebben over de aanpak van de coronacrisis. Ze hebben ideeën en willen helpen, maar krijgen het gevoel dat hun stem niet telt. ‘Ze willen zich aan de maatregelen houden, maar laat ze ook iets bijdragen.’ -
PREMIUM
Interview Veel positieve testen zonder klachten: 'Iedereen kan besmettingsbron zijn bij Britse coronavariant’
Als we in Nederland willen voorkomen dat de Britse coronamutant ons zorgsysteem omverblaast, zullen we écht minder bij elkaar over de vloer moeten komen. Dat zegt Koen Pouwels, die met collega’s in Oxford onderzoek doet naar de variant. ,,Ik verbaas me over de Nederlandse bezoekregels.” -
PREMIUM
voorpublicatie Gijs (34) verloor zijn ouders: ‘Hoe blijf je overeind als je vader en moeder er niet meer zijn?’
Op zijn negentiende verliest journalist Gijs van der Sanden (34) zijn vader en vier jaar later zijn moeder. Over zijn rouw schreef hij een boek. ‘Door het nooit meer over de dood van mijn ouders te hebben, was het verdriet in de knel gekomen.’