Pieter van Vollenhoven.
Volledig scherm
Pieter van Vollenhoven. © ANP

Van Vollenhoven: Geef boa’s volledige uitrusting mét vuurwapen

UpdateVoormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven vindt dat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) een volledige uitrusting moeten krijgen met de bevoegdheid om wapens te dragen. Hij zei dit in het radioprogramma Dit is de Dag.

,,Ik snap de oproep voor wapenstok en pepperspray, maar je kunt ook nog een stap verder gaan’’, aldus Van Vollenhoven in het radioprogramma. ,,Ze stuiten op verzet en dan kunnen ze eigenlijk weinig doen.’ Van Vollenhoven vindt het beter om ze een vuurwapen te geven. ,,Ik denk dat we ze op den duur volledig moeten uitrusten.’’

Van Vollenhoven ziet dat de boa’s steeds meer opereren als gemeentepolitie. ,,Het probleem is dat de politie de wijken totaal heeft verlaten, de boa kent de wijken vaak beter dan de politieman. We moeten naar het hele concept van politie en boa's opnieuw kijken.”

Het pleidooi van Van Vollenhoven komt een dag na de aanval en mishandeling van vier boa’s in IJmuiden door een groep jongeren. Drie van de bijzondere opsporingsambtenaren hielden een gebroken kaak, hersenschudding en gezwollen gezicht op. Een van hen werd naar het ziekenhuis overgebracht. 

Acties

Voor de boa’s was de maat vol na het geweldincident. De vakbonden reageerden woedend. ,,Er zijn eigenlijk altijd incidenten, maar dit was extreem’’, zei Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse Boa Bond (NBB). ,,Dit licht precies uit waarom er iets moet gebeuren. Boa’s hebben niks om zich mee te verdedigen. Ze kunnen niet anders dan zich uit de voeten maken.’’

De boa’s kondigden vandaag aan op 26 mei en 1 juni actie te gaan voeren in meerdere steden. Daaronder in elk geval Amsterdam en Den Haag. Op 1 juni worden in meerdere steden geen bonnen uitgeschreven, zoals nu al in Rotterdam gebeurt.

Geen vuurwapen

Volgens voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA-ACP hebben boa's er een taak bijgekregen met het nieuwe coronavirus. Hij kreeg gisteren op zijn telefoon tientallen meldingen van incidenten binnen van boa's in andere gemeenten. ,,We zien duidelijk een toename van geweldsincidenten ten tijde van de handhaving van corona. Boa's staan voorop samen met de politie. Die heeft een wapenstok en pepperspray maar de boa staat ernaast en heeft niks’’, zei hij vanavond in de NPO1-talkshow Op1.  

Oud-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en voormalig officier van justitie Fred Teeven vindt het uitrusten van boa's met pepperspray en een wapenstok een goed idee. ,,Mits ze goed opgeleid worden in het gebruik ervan, trainen en elk jaar een cursus volgen’’, reageerde hij in het tv-programma. Een vuurwapen vindt hij geen goed idee “want dat vraagt een heel andere training.” Het gewezen Kamerlid merkte op dat niet de politie het geweldsmonopolie heeft, zoals vaak wordt beweerd in de discussie over het beter uitrusten van boa's, maar de staat. 

AD-columnist Özcan Akyol noemt het vanavond in zijn column ‘lachwekkend en zelfs gevaarlijk’ dat de Boa Bond aanspraak wil maken op een deel van het geweldsmonopolie.