Volledig scherm
Een zwam in de zon in het Brabantse Oirschot. © lou

Vandaag wéér warmterecord gebroken, en nog is het niet op

Vanmiddag is het in het zuiden van het land weer zomers warm geworden. In Gilze-Rijen steeg het kwik tot 25,8 graden en daarmee is het volgende warmterecord een feit. 

Het is daarmee de warmste 16 oktober sinds de metingen begonnen. Het oude record is niet eens van zo lang geleden. In Arcen werd het vandaag 25,6 graden en daarmee was het daar voor de vijfde keer op rij zomers. Hiermee schaarde Arcen zich naast Ell dat gisteren al tot vijf zomerse dagen op rij kwam, maar waar het vandaag onder de 25 graden bleef.

Ook morgen wordt het een mooie dag, maar daarna gaat de temperatuur toch echt langzaam dalen. De draaiende wind is daar de oorzaak van. Het dalen van de temperatuur gaat stap voor stap, vertelt Michiel Severin van Weerplaza. ,,Met het weer is donderdag en vrijdag niks mis, alleen moeten we qua temperatuur wat inleveren. Beiden dagen zijn nog steeds mooi."

Records

Volgens Severin is het warme oktoberweer wel bijzonder. ,,Records zoals dit verwacht je nooit, zeker niet zo veel records achter elkaar, zo laat in het jaar."

Het zuiden van het land, waar het op dit moment herfstvakantie is, heeft geluk met het weer. ,,Volgende week, als ze in het midden en noorden herfstvakantie hebben, wordt het weer minder. We krijgen wisselvallige periodes, vanaf maandag gaat het bijna dagelijks regenen. Het wordt een échte herfstweek."

Volledig scherm
Genieten in de zon op het terras. ©
  1. Schrijver Anton Slotboom en puberexpert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Schrijver Anton Slotboom en puberex­pert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Het boek De zin van het leven ben je zelf, over het compromisloze bestaan van de pas overleden Jules Deelder, verschijnt morgen. Journalist Anton Slotboom werkte aan de biografie en kon het boek net afronden toen Deelder overleed. Slotboom vertelt in De Ochtend Show to go wat de rasechte Rotterdammer voor hem heeft betekend en hoe de interviews met hem waren. Ook geeft hij een klein inkijkje in de rol van drugs in Deelders leven en de lessen die hij van hem heeft geleerd.