Vastgoedondernemer emotioneel bij zaak-De Mos: ‘Ik ben niet slecht, er klopt niets van!’
Op de derde dag van de megazaak tegen politicus Richard de Mos en zeven andere verdachten draait het om de invloed van drie donerende vastgoedmannen. Hoe stevig was de greep op de lokale partij en op het beleid? De zitting staat bol van de emoties.
Na het bespreken van de banden tussen Haags politicus Richard de Mos en de gebroeders Akyol schijnt de rechtbank vandaag zijn licht op de connectie tussen de partij en drie vastgoedondernemers, volgens het OM een criminele samenzwering.
Eén van de vastgoedverdachten is oud-Idols-jurylid Edwin Janssen, projectontwikkelaar in Den Haag en sympathisant van De Mos. Het OM beschouwt ook hem als deelnemer van een criminele organisatie. E-mails van onder meer Janssen -waarin hij pronkt dat ze als projectontwikkelaars ‘dichtbij het vuur zitten’ zonder ‘zichtbaar gelieerd te zijn aan de partij’ en Groep de Mos hebben ‘groot gemaakt’ - vormen een belangrijk puzzelstukje voor het OM.
Janssen noemt één van de mails nu een ‘schuldgevoelmail’ aan zijn compagnon. ,,Ik schrijf dan om te laten zien: ik doe dit niet alleen als hobby voor mezelf, ik doe het ook voor ons bedrijf, ons netwerk.” Destijds was de oud-manager van Anouk ziek en de politiek vormde en welkome uitlaatklep: ,,Groep de Mos was mijn hobby, ik moest een hobby zoeken van mijn coach.”
Luister ook onze podcastserie O, o, De Mos. Aflevering 1 tot en met 5 staan online, aflevering 6 volgt over enkele weken.
Janssen breekt in de rechtszaal van Rotterdam als hij vertelt over die periode en de volgens het OM belastende e-mail. Hij is ook niet uitgebreid gehoord vooraf door het OM, tot zijn grote frustratie. ,,Ik had wel twintig keer naar het OM willen rijden: jullie zitten fout! Tuurlijk word ik nu boos, emotioneel. Ik ben kapotgemaakt, het is zo oneerlijk, er klopt niets van! Zo ben ik helemaal niet! Wat het OM als een mailtje over een crimineel plan ziet is ‘n schuldgevoelmail. Ik denk ook als ik het teruglees: jezus, wat schrijf ik eigenlijk?!”
Als Janssen huilt, breken ook De Mos en medeverdachte Guernaoui. Verdachte en partijsponsor Dennis Buis nam aan het begin van de zitting donderdag als eerste het woord. In een minutenlange monoloog vertelt de pandjesbaas dat zijn leven ‘gesloopt en geruïneerd’ is: ,,Ik voel me slachtoffer, ik ben gesloopt op basis van speculatie en vermoedens. M’n eerder smetteloze reputatie is aan barrels geslagen, ik word als veelpleger neergezet, lid van een duistere criminele organisatie.”
Tijdens het lezen wordt ook Buis emotioneel. ,,Ik heb niets verkeerd gedaan, toen niet, nooit, en ik ben er oprecht van overtuigd. Ik heb nimmer, nooit, aan ‘voor-wat-hoort-wat’ gedaan.” Buis doneerde voor 75.000 euro in de partijkas van De Mos, justitie turft voor 50.000 euro aan steekpenningen.
Lees verder na de video: waar draait de Haagse corruptieaffaire om?
Bij de vastgoedconnectie gaat het behalve Buis en Janssen nog om verdachte Michel Zaadhof. Die is vandaag niet aanwezig. Zaadhof en Janssen hebben de politieke partij geholpen met een website en het maken van een tv-commercial. Alle drie de vastgoedverdachten worden verdacht van omkoping en deelname aan een criminele organisatie. Buis zou ook nog bevoordeeld zijn bij een Haagse vastgoeddeal.
Wie zijn de verdachten en waar draait de Haagse corruptieaffaire over? Lees hier ons overzichtsartikel.
Daar is nog niks mis mee. Maar volgens het OM kregen de vastgoedmannen er voordeeltjes voor terug. En invloed op het gemeentebeleid, zoals de voor de vastgoedwereld profijtelijke erfpachtkorting. Dat kon, omdat twee van hen meeschreven aan het verkiezingsprogramma, meedachten met de coalitieafspraken voor het nieuwe stadsbestuur en meekeken, toen het erfpachtplan in beleid moest worden omgezet. Ook de lobby voor winkelcentrum Leyweg, een pand voor de Haagse band Di-Rect en de deal rond een parkeergarage zouden volgen Justitie niet in de haak zijn.
Niet bevoordeeld
Richard de Mos is er niet van onder de indruk. Dat hij met partijsponsor Buis op diens schip mee mocht varen op het IJsselmeer - privécadeaus volgens het OM - is ook niet vreemd: ,,Je bent 24 uur per dag wethouder zeggen ze, maar het was zomerreces, ik ben niet met de dienstauto gebracht. En ja, we zijn gaan lunchen toen. Ik zei nog: moet ik lappen? Dat hoefde niet.”
En het erfpachtplan dat van de vastgoedconnectie kwam, is met meer mensen en groepen besproken en komt ten goede aan de hele sector, stelt De Mos. Er is geen sprake van dat de wethouders van Groep de Mos juist deze drie ondernemers zouden hebben bevoordeeld, zegt de corruptieverdachte: ,,We hebben nooit iets gedaan tegen betaling, we keken altijd: wat is generiek goed voor de stad?”
Dachten deze partijvrienden en vastgoedmannen er ook zo over? Uit het dossier blijkt dat de ondernemers het in interne correspondentie dus ‘goud’ noemen dat ze zo dicht bij het vuur zitten zonder zichtbaar gelieerd te zijn aan de partij. En dat ze ‘direct profijt’ hebben als het bijvoorbeeld lukt om het plan voor de erfpachtkorting erdoorheen te krijgen, zo onthulde het AD vrijdag al.
Ook andere tekstuitwisselingen zijn onthullend: ‘We hebben ze toch niet voor niets groot gemaakt’, schrijft een van de verdachte vastgoedmannen. Waarop zijn compagnon en medeverdachte Edwin Jansen meldt: ‘Precies, uitmelken die posities, tot het bot’.
Of abonneer je via een andere podcast-app op O, o, De Mos. Klik op het icoontje naar keuze.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
‘Steeds meer jongeren maken einde aan hun leven’
In februari hebben opnieuw meer jongvolwassenen tot dertig jaar een einde aan hun leven gemaakt dan in dezelfde maand een jaar eerder. ,,We zien een toenemende trend die niet afvlakt of daalt. Dat is zorgelijk”, zegt een woordvoerder van 113 Zelfmoordpreventie tegen NU.nl. -
PREMIUM
Na de iftar gaan honderden moslimjongeren 's nachts zaalvoetballen: ‘Noem het gekkenwerk’
Wanneer een groot deel van Nederland slaapt, trekken honderden moslimjongeren juist hun sportkleding aan. Op heel wat plekken werken zij zich tijdens de ramadan in het zweet met nachtelijke potjes zaalvoetbal. -
PREMIUMMet video1
Het geld is op, en dus verliest dit dorp tweederde van zijn bruggen: ‘Alsof we er hier niet toe doen’
Het kloppend hart van het Groningse Pekela bloedt. Liefst 21 van de 34 bruggen over het Pekelderdiep, het kanaal dat de gemeente doorsnijdt, dreigen te verdwijnen. De reden, zoals wel vaker hier: geldgebrek. Het voedt de gedachte onder de inwoners dat niemand naar ze omkijkt. ,,Alsof we er hier niet toe doen.”Pekela -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt.
-
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
-
-
PREMIUM
Githa kreeg een baksteen door ruit: ‘Zit niet meer relaxed in mijn eigen woonkamer’
Je kent het wel. ’s Avonds laat begin je nog aan een film, waarna je op de bank in slaap sukkelt. Om vervolgens midden in de nacht wakker te schrikken van iets onbenulligs. Zo niet Githa. Zij werd wakker van een knal en rinkelend glas, veroorzaakt door een baksteen die door haar woonkamerraam vloog. De schrik zit er nog goed in. ‘Ik heb heel hard gegild.’Amersfoort -
Demonstranten blinddoeken beelden Rembrandt en Spinoza en eisen klimaatactie
De actiegroep Scientist Rebellion heeft in de nacht van zaterdag op zondag meerdere standbeelden in Nederland geblinddoekt. Onder meer beelden van Rembrandt van Rijn in Leiden kregen een blinddoek om. Zo ook het beeld van Spinoza naast het Amsterdamse stadhuis en dat van Erasmus bij de Laurenskerk in Rotterdam.Leiden