Vattenfall: Voorlopig geen nieuwe biomassacentrales in Nederland
Energiebedrijf Vattenfall zal in Nederland na de omstreden biomassacentrale in Diemen geen nieuwe plannen voor soortgelijke centrales ontwikkelen. Dat zegt directeur Magnus Hall tegen Trouw. Die krant meldt dat het hevige debat dat op dit moment woedt over biomassa een van de redenen is voor het besluit van Vattenfall.
,,Voor de duidelijkheid: we hadden sowieso geen concrete plannen na Diemen”, nuanceert een woordvoerder van Vattenfall tegenover deze site de berichtgeving. ,,Dus officieel verandert er niets.”
Er is de laatste tijd veel te doen over biomassa. Een groep klimaatwetenschappers stelde onlangs dat de methode – hout verbranden om energie op te wekken – slecht voor het klimaat is in plaats van CO2-neutraal, zoals het kabinet, het bedrijfsleven en een groep andere wetenschappers betogen.
Gisteren kwam via deze site bovendien een in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgesteld rapport naar buiten, waaruit bleek dat biomassacentrales meer schadelijke stoffen uitstoten dan centrales op aardgas en zelfs steenkool.
Verbaasd
Die discussie zorgt er dus voor dat Vattenfall het na de centrale in Diemen wel even genoeg vindt met biomassa in Nederland. Tegen Trouw zegt directeur Hall, een Zweed, zich te verbazen over het biomassadebat in Nederland. ,,Wij hebben die discussie niet, over vervuiling en fijnstof. In Zweden zien we biomassa als circulaire oplossing.”
In Diemen wil Vattenfall een nieuwe biomassacentrale bouwen. Een goed idee, blijft de Vattenfall-baas volhouden. ,,Biomassa uit duurzame bossen kan een energievorm worden naast windmolens en zonnepanelen. Hout kun je opslaan en een biomassacentrale aanzetten als er weinig zon of wind is. Dat wil niet zeggen dat het een enorme energievorm moet worden.”
Kolencentrales
Juist om die laatste reden is Hall kritischer op kolencentrales die (geheel of deels) dankzij subsidies van vele honderden miljoenen euro's worden omgebouwd tot biomassacentrales, zoals die van Uniper op de Maasvlakte en van RWE in de Eemshaven en Geertruidenberg. ,,Ik vraag me af of dat efficiënt en verstandig is.”
Het kabinet beschouwt biomassa als een belangrijke duurzame energiebron die nodig is om de klimaatdoelen te halen en de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Daarvoor is liefst 11,4 miljard euro subsidie gereserveerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Deze jeugdhulpverleners doen het anders, en worden daarvoor door jongeren beloond
Jongeren die zelf in de kou stonden toen ze 18 jaar werden in jeugdzorg, belonen nu hulpverleners die voorkomen dat anderen een soortgelijk lot wacht. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
PREMIUM
Onderzoek: biomassa zorgt voor hogere uitstoot dan kolen
De ‘duurzame’ brandstof biomassa leidt zelfs tot meer uitstoot dan het vervuilende steenkool. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van het kabinet. Elektriciteit opwekken door hout te verbranden in een biomassacentrale levert 20 procent meer stikstof, fijnstof en broeikasgas op dan stroom uit een kolencentrale. -
PREMIUMijsmeesters bij elkaar
Herbert Dijkstra deed per ongeluk in adamskostuum de deur open voor Willem-Alexander
IJsmeesters uit het hele land kwamen zaterdag bij elkaar in Thialf om de geheimen van het vak uit te wisselen. Daarnaast werden er ook bijzondere verhalen gedeeld.
-
PREMIUMcolumn / Met video25
Een notoir leeghoofd als Monique Smit wakkerde nota bene de blinde haat voor een schrijver aan
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
-
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
PREMIUM
‘Biomassa is bom onder het klimaat’
In de grote kolencentrales, in nieuwe biomassacentrales, in flatgebouwen: Nederland gaat massaal energie opwekken uit biomassa. Maar voor het klimaat en het milieu kunnen we volgens gerenommeerde wetenschappers en de stikstofadviescommissie nog beter gas verbranden dan hout.