Volledig scherm
Leerlinge Sasha op 'flexibele' basisschool Casa © AD/Marco de Swart

Veel animo voor vrij buiten de schoolvakanties

Basisscholen moeten ouders meer keuzevrijheid geven met vakanties. Daarvoor pleiten het ministerie van Onderwijs en de Vereniging Ikook.

Quote

Wij willen dat gezinnen meer hun eigen tijd kunnen indelen.

Staatssecretaris Dekker (onderwijs)

Basisscholen kunnen nu al zeker drie vakantieweken door ouders laten kiezen, maar maken daar nauwelijks gebruik van. Alleen de zomer- en kerstvakantie én één week van de meivakantie liggen wettelijk vast.

,,Veel scholen weten vaak niet dat ze nu al meer kunnen met de lestijden'', zegt Johan Gelderloos, bestuurder van de Vereniging Ikook (Ieder kind optimale ontwikkelkansen). Staatssecretaris Dekker ondersteunt die gedachte: ,,Tegen de scholen die iets willen met de onderwijstijd zeg ik: benut die ruimte om maatwerk te leveren.''

Flexibiliteit

De behoefte aan meer flexibiliteit is groot, merkt de vereniging Ikook. Op negen scholen loopt een proef met volledige flexibilisering van de vakanties. Zij mogen vijftig weken per jaar open zijn en kunnen de keuze van vakantieweken aan de ouders laten. Voor ouders is het een voordeel dat ze niet meer in het dure en drukke hoogseizoen op vakantie hoeven. 

De vereniging begeleidt een aantal proefscholen en wil meer scholen aanschrijven om gebruik van de wet te maken. ,,Wij willen dat gezinnen meer hun eigen tijd kunnen indelen.''

Proef

Quote

Mijn andere vriendin­nen zijn er ook. Ik vind het leuk om hier te zijn.

Sasha (5)

De montessorischool Casa in Pijnacker doet sinds 2011 mee aan de proef. Terwijl half Nederland vakantie viert, zitten hier nog ruim tweehonderd kinderen met de neus in de boeken. De 5-jarige Sasha zit in de klas te oefenen met lezen en schrijven, terwijl buiten de zon schijnt. Ja, haar vriendinnetjes Jessica en Victoria hebben nu lekker vakantie. Niet erg, zegt ze. ,,Mijn andere vriendinnetjes zijn er ook. Ik vind het leuk om hier te zijn." Sasha gaat over vier weken op vakantie.

Alleen tussen kerst en oud en nieuw is de school dicht. Ouders mogen hun kinderen thuis houden wanneer ze willen. ,,Ze kunnen 's avonds nog een vrije dag invoeren voor de dag erna. Alleen als ze langer dan een week vrij willen, weten we dat graag eerder'', vertelt directeur Karin Keizer. Dat vergt een goede administratie en een compleet andere manier van lesgeven. 

De traditionele groepen 1 tot en met 8 bestaan hier niet. Kinderen tot en met 5 jaar zitten in de onderbouw, de 6- tot 9-jarigen in de middenbouw en de leerlingen van 9 en ouder in de bovenbouw. Allemaal werken ze in hun eigen tempo en op hun eigen niveau. Klassikaal lesgeven gebeurt niet.

Wachtlijst

De school - nieuw in 2011 - is in vijf jaar tijd gegroeid van 20 naar dik 300 leerlingen. Ruim 200 kinderen hebben het totaalpakket met de flexibele lestijden. Casa heeft een wachtlijst van 300 kinderen. En dat geldt voor meer scholen in het experiment.

De Algemene Vereniging Schoolleiders ziet ook nadelen. ,,Hoewel scholen bezig zijn met gepersonaliseerd leren, is dat op veel plekken nog niet op deze manier uitgewerkt", constateert voorzitter Petra van Haren. Bovendien moeten er vaker leraren aanwezig zijn en waar gaan scholen die van betalen?

Het ministerie van Onderwijs bekijkt in 2018 of de proef doorgaat of dat het de wet zó aanpast dat alle scholen de vakanties kunnen loslaten.