Veel regels, maar morgen mogen terrassen eindelijk open: ‘En het wordt ideaal weer’
We moesten er zes lange maanden op wachten, maar ze gaan weer (gedeeltelijk) open: de terrassen in de buitenlucht. Door heel het land zijn voorbereidingen gaande voor de eerste klanten. En dan wordt het óók nog eens zonnig weer.
Het openen van de terrassen gaat wel gepaard met de nodige regels. Zo is het verplicht om te reserveren: telefonisch, digitaal of aan de deur. Tussen het reserveren en het terrasbezoek zit geen minimale wachttijd. Al schreeuwen de verwachte weersomstandigheden wel om snel te handelen. De populaire horecazaken zijn (zo goed als) volgeboekt.
Volgens reserveringsplatform TheFork werden terrasreserveringen al snel na de persconferentie gemaakt. Eigenaar Mark Corporaal van Stadscafé Blij had binnen een kwartier al honderd reserveringen, zo zei hij eerder tegen deze site. ,,Ik denk dat het een teken is dat mensen het heel erg hebben gemist en gewoon weer iets willen.” Corporaal werkt, net als tenten in heel het land, met tijdsblokken van anderhalf uur. ,,Want we gunnen iedereen een plekje en het genot van onze producten.”
Het is flink aanpoten voor de horeca en bedrijven in dezelfde sector. Zo moeten ook de biertanks van cafés weer gevuld worden. En voor winkelgangers zal er minder plek op de stoep zijn om te wandelen, want uitgestalde terrassen hebben de ruimte nodig.
Appeltaart
Wie trek heeft in een appeltaart kan 28 april bijvoorbeeld naar Brownies & downieS afreizen. Het personeel is er maandag al begonnen met het schillen van appels. ,,We doen elke dag iets, dan is een week genoeg voorbereidingstijd”, zegt Michelle vanuit de vestiging in Bergen op Zoom.
Michelle: ,,De ochtend na de persconferentie liepen de reserveringen al binnen.” Het personeel heeft er de afgelopen tijd niet stil hoeven zitten, er was genoeg te doen qua bezorging en afhaal. ,,Maar dat we overmorgen weer klanten kunnen serveren maakt iedereen hier super enthousiast.”
Er zijn creatieve manieren bedacht om de gasten deze week (met de voorwaarden van Rijksoverheid) te bedienen. Onderaan dit artikel zetten we ze alle punten nog even op een rij.
‘Niet rendabel genoeg’
Ook al gaan de meeste terrassen open, er zijn ook horeca-ondernemers die er geen heil in zien woensdag. Zo laten enkele gelegenheden weten dat ze dat onverantwoord vinden ‘nu code zwart dreigt in de ziekenhuizen’. ,,Andere ondernemers vinden het gewoonweg niet rendabel, dus die gaan niet open. Maar het overgrote deel gaat wel serveren woensdag”, zegt een woordvoerster van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen deze site.
Het zijn volgens haar niet alleen de horecatentjes met weinig oppervlakte aan terras die voorlopig niet opengaan. ,,Er zijn ook grotere zaken, bijvoorbeeld die in de buitengebieden. Zij halen juist hun omzet uit het diner. Dan hebben ze er niks aan als ze al om 18.00 uur dicht moeten.”
Concrete cijfers van hoeveel zaken dicht blijven heeft de KHN niet. Wel wil de organisatie kwijt dat de versoepeling maar een klein lichtpuntje is. ,,Ondernemers zijn blij dat ze hun gasten kunnen zien en personeel weer kan werken. Maar er is een grote kanttekening: want is dit wel rendabel?” De KHN-woordvoerster denkt dat weinig ondernemers hiermee hun verliezen gaan goedmaken. ,,Dus ja, er zijn zorgen onder ondernemers. Ze vragen zich ook af wie dit eigenlijk gaat handhaven.” Daarin staan zij niet alleen. Ook enkele burgemeesters vrezen dat terrasgangers niet weggaan wanneer de klok zes uur slaat woensdag.
Ideaal terrasweer
Hoe dan ook: de opening van de terrassen valt op een mooie lentedag. ,,Woensdag zal wel de laatste zachte dag van de week zijn”, vertelt meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza. ,,Met zo'n 13 à 14 graden in het noorden en 17 à 18 graden in Noord-Brabant en Limburg. Daarbij: het blijft droog en is er geen harde wind.”
Omdat het nog maar april is, koelt het 's avonds snel af. Niet dat terraspubliek daar last van zal hebben, zij moeten toch om 18.00 uur weg. Van Bernebeek: ,,Ideaal terrasweer dus.”
Dit zijn de terrasregels van Rijksoverheid
- De openingstijden van de buitenterrassen zijn van 12.00 uur tot maximaal 18.00 uur
- Er geldt een verplichte reservering van zitplaatsen vooraf. Dit kan aan de deur.
- Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar.
- Per buitenterras geldt een maximum van 50 personen.
- Met kuchschermen tussen tafels mogen tafels ook op minder dan 1,5 meter afstand van elkaar staan.
- Een gezondheidscheck en een verzoek om te registreren zijn verplicht.
- De terrasbezoekers blijven zoveel mogelijk zitten.
- Zelfbediening is niet toegestaan.
- Alleen voor toilet- en garderobebezoek of om te betalen mogen bezoekers naar binnen. Je moet binnen een mondkapje dragen.
- Er wordt zoveel mogelijk contactloos betaald.
- Er is geen entertainment (bijvoorbeeld met videoschermen) op of rondom het terras.
- De basisregels blijven gelden, zoals 1,5 meter afstand.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
PREMIUMANALYSE
Vooral uitgesproken prinsessen maken Koningsdag zonder publiek toch moeite waard
Een volksfeest zonder volk, hoe maak je daar in vredesnaam iets van? Het lukte wonderwel in Eindhoven, met dank aan de competitieve Oranjes en openhartige prinsessen. Toch hoopt koning Willem-Alexander voor volgend jaar weer op een ‘normale Koningsdag’. -
PREMIUM1945-2022
Onder leiding van de verguisde en geliefde Cees Engel werd Fort Oranje het afvoerputje van de samenleving
Terwijl mannen in maatkostuum dikke pleitnota’s uit hun zware aktetassen vissen, klaar voor wéér een rechtszaak rond probleemcamping Fort Oranje, sloft een schichtig over zijn brillletje kijkende man de rechtbank binnen. Verlept t-shirtje, broek met verfvlekken alsof-ie net nog thuis op de ladder heeft gestaan en daaronder een paar sandalen uit het jaar nul. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUM1 jaar gevlucht
Afghanen Javid en Sabir over hun nieuwe leven: ‘Dit is het paradijs, nergens ben je zo vrij’
Twee naar Nederland gevluchte Afghanen vertellen hoe het ze vergaat, een jaar na de machtsgreep in hun land. De één vanuit het huis dat net is toegewezen, de ander nog in de opvang.
-
KONINGSDAG
Arrestaties, gewonde agenten en parken vol met troep: ‘Mensen deden alsof corona niet meer bestond’
De politie kon op Koningsdag niks anders doen dan ingrijpen in de overvolle parken in Nederland. Onder meer in Amsterdam, Utrecht, Breda en Haarlem moesten mensen aan het eind van de middag verplicht parken en pleinen verlaten. In Breda en Amsterdam moest zelfs de ME er aan te pas komen. De burgemeester van Breda besloot 's middags een noodverordening af te kondigen. In Amsterdam werden vijftig mensen aangehouden. Drie agenten raakten lichtgewond. Volgens de Nederlandse BOA Bond deden mensen op sommige plekken ‘alsof corona niet meer bestond‘. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
PREMIUMcolumn
De bestrijding van een nieuwe coronagolf mag straks niet misgaan door kinderachtige vetes
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.