Veelbesproken kunstenaar Rob Scholte voorlopig niet uit eigen museum gezet
De gemeente Den Helder mag de veelbesproken gehandicapte kunstenaar Rob Scholte (58) voorlopig niet met forse dwangsommen dwingen om zijn eigen museum te ontruimen. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar vandaag bepaald. De rechter meent dat eerder gemaakte afspraken niet zomaar kunnen worden opgezegd. Er is al jaren forse ruzie over het Rob Scholte Museum. De betrokken partijen komen er zelf niet meer uit en hebben de hakken stevig in het zand gezet.
Delen per e-mail
Het is nu voor iedereen belangrijk om te overleggen. Mijn cliënt wil het pand nog steeds kopen
De gemeente Den Helder had Scholte twee weken geleden voor de rechter gedaagd om hem definitief weg te krijgen uit het gebouw, zodat het in de openbare verkoop kan. De rechtbank stelt nu in het vonnis echter dat de 'anti-kraakregeling' die de gemeente met de kunstenaar sloot ook best gezien kunnen worden als huurovereenkomsten.
Die overeenkomsten kunnen wettelijk niet zomaar ongedaan worden gemaakt omdat er in dit specifieke geval een tegenprestatie in de vorm van exposities is afgesproken. In dat geval zou er bovendien een opzegtermijn van een jaar moeten gelden en die is niet in acht genomen.
Het vonnis is juridisch zeker geen definitief einde van het conflict. De rechter stelt namelijk ook dat verder onderzoek nog duidelijk moet maken of Scholte inderdaad huurbescherming geniet of niet. Dat onderzoek is niet aan de rechter in kort geding, maar zal in een bodemprocedure uitgemaakt moeten worden.
De advocaat van Scholte stelt in een eerste reactie 'tevreden te zijn', maar niet te willen spreken van een overwinning. ,,Het is nu voor iedereen belangrijk om te overleggen. Mijn cliƫnt wil het pand nog steeds kopen'', aldus Benno Friedberg.
Het vonnis van de rechtbank is het gevolg van een langer slepend conflict waarin beide partijen stevig de hakken in het zand hebben gezet. De gemeente Den Helder is eigenaar van het pand waar het museum sinds 2013 in zit en is klaar met Scholte als gesprekspartner. Het voormalige postkantoor moet wat de gemeente betreft verkocht worden, in de hoop en verwachting dat een nieuwe eigenaar opnieuw een museum of horecazaak begint. De kunstenaar zelf wil niet weg. Hij werkt via een voor hem gunstige antikraakconstructie in het gebouw, woont er met zijn gezin en wil het pand kopen om er een permanent museum te kunnen vestigen.
Wanbetaling
Scholte mocht het pand van de gemeente gratis gebruiken in ruil voor een vergoeding voor gas, water en licht. Volgens de gemeente betaalt de kunstenaar echter al vier jaar niet meer voor de voorzieningen en heeft hij inmiddels een betaalachterstand van 20.000 euro. De gemeente stelt verder dat het gebouw dringend een asbestsanering nodig heeft. Volgens de advocaat van de gemeente is er bovendien wel degelijk poging na poging ondernomen om een permanent museum te realiseren voor Scholte. De kunstenaar wist volgens de advocaat echter tot tweemaal toe zijn plannen niet financieel te onderbouwen.
Daarom werd op 1 juli de 'gebruikersovereenkomst' beƫindigd. Scholte weigert echter tot op de dag van vandaag te vertrekken. Hij stelt dat hij het eerste recht van koop had en bovendien flinke investeringen heeft gedaan om een permanent museum uiteindelijk mogelijk te maken. Dat museum zou in zijn ogen bovendien veel bezoekers naar Den Helder trekken, wat weer goed is voor de lokale economie. Het museum ontvangt ongeveer 6.000 bezoekers per jaar.
Aanslag
Scholte werd als beeldend kunstenaar bekend door zijn postmoderne werken. Het grote publiek kent hem van een aanslag op 24 november 1994 in Amsterdam. De kunstenaar stapte op die dag met zijn vrouw Micky Hoogendijk in de auto. Nadat hij was weggereden, ontplofte een handgranaat. De klap was zo krachtig, dat meer dan honderd ruiten van omliggende woningen sneuvelden. Scholte raakte zwaargewond en moest zijn beide benen boven de knie laten amputeren. De toen zwangere Hoogendijk bleef ongedeerd, maar kreeg later die dag een miskraam.
De dader van de aanslag werd nooit gevonden. De handgranaat was mogelijk niet voor Scholte bestemd, maar voor advocaat Oscar Hammerstein. De twee mannen woonden in die tijd vlak bij elkaar en reden allebei in een blauwe BMW met een vergelijkbaar kenteken. Scholte zelf beschuldigde eerst een collega-kunstenaar, later kreeg een dichter de schuld. Die begon een smaadzaak tegen Scholte en won.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVideo
Tranen van blijdschap: huisarts helpt pleegouders uit de brand met overtollige vaccins
Twee prikjes: voor de Friese Aad en Tineke Twigt en hun zes pleegkinderen maken ze een wereld van verschil. Een huisarts uit Den Haag bood aan hen in te enten met vaccins die hij overhad. ,,We durfden er al niet meer op te hopen. De kinderen kunnen eindelijk weer naar school!āā -
Na valse start heeft Pieter (25) alsnog zijn passie ontdekt met geliefde typetjes op TikTok
De 25-jarige Pieter uit Wervershoof wilde van jongs af aan al iets met entertainment doen. Gebrek aan durf hield hem tegen zijn droom na te jagen, maar inmiddels is hij meer dan 115.000 volgers rijk op TikTok. ,,Mijn doel is mensen aan het lachen maken.āā -
Rob Scholte wil permanent museum Den Helder
Kunstenaar Rob Scholte wil in Den Helder een permanent museum voor moderne kunst vestigen. De gemeente staat positief tegenover zijn initiatief en heeft hem gevraagd voor 1 oktober met een doorwrocht plan te komen, zo liet de stad vrijdag weten. -
PREMIUMEncrochat
Boeven bibberen na kraak chatsystemen: āZe kunnen beter weer in de sauna gaan overleggenā
Grootschalige cokesmokkel, Colombiaanse cocaĆÆnewasserij, aanslag op een woning, foute wouten en drugslabs: de klappen die het kraken van de versleutelde communicatiedienst Encrochat aan de onderwereld uitdeelt, worden langzaamaan zichtbaar. Advocaten bestrijden voor hun panikerende clientĆØle de rechtmatigheid van de hack, vooralsnog zonder succes. ,,Criminelen kunnen beter weer gewoon in de sauna gaan overleggen.ā -
PREMIUMVIDEO
Ook bij Janssen-vaccin sterfgeval door stolselprobleem, verband met prik nog niet aangetoond
EƩn persoon die werd ingeƫnt met het in Leiden ontwikkelde vaccin van Janssen, is overleden aan dezelfde complicatie als die geconstateerd is bij het AstraZeneca-vaccin, meldt de Europese medicijnautoriteit EMA. Een verband met het vaccin is bij de Janssen-prik nog niet aangetoond.
-
Opnieuw ādringende oproepā grote steden om terrassen te openen
De vier grote steden doen opnieuw āeen dringend appelā op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten te heropenen. Dat hebben de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zondag laten weten. -
PREMIUM
Sekswerker Naska werd verschrikkelijk uitgebuit: āZe oogt als een meisje van 10ā
Haagse hulpverleners maken zich zorgen over prostituees die de Nederlandse taal niet machtig zijn Ʃn over sekswerkers met een licht verstandelijke beperking. Voor de Bulgaarse Naska geldt allebei. Vrouwen als zij lopen het meeste risico uitgebuit te worden. -
Apeldoorn gooit stad op slot voor demonstranten: zaterdag geldt noodverordening óveral
APELDOORN - Apeldoorn blokkeert twee aangekondigde demonstraties, die zaterdag in de stad gehouden zouden worden. Daarvoor is een zogenoemde noodverordening van kracht. Die geeft de politie extra bevoegdheden.