Volledig scherm
Femke Halsema met haar partner, regisseur Robert Oey. © ANP

Veertig uur taakstraf voor man Femke Halsema om verboden wapenbezit

De partner van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, filmmaker Robert Oey (53), krijgt een taakstraf van veertig uur voor verboden wapenbezit. Dat laat het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) vandaag weten.

Oey wordt verweten een verboden wapen voorhanden te hebben gehad. ,,Het betrof een gas/alarm revolver, met een versperring in de loop, waarvoor verdachte geen vergunning had”, aldus het OM in een verklaring. ,,Het voorhanden hebben van zo’n wapen, waarvan de werking berust op het afschieten van stoffen of gassen die een ontploffing teweegbrengen, is verboden op grond van de Wet wapens en munitie.”

Oey heeft twee weken de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing van de officier van justitie. Als hij dat doet, zal de zaak aan een rechter voorgelegd worden.

Leegstaande woonboot

De kwestie kwam aan het licht nadat de 15-jarige zoon van Halsema afgelopen zomer met het wapen werd betrapt. Hij werd op 15 juli opgepakt omdat hij met een vriend een leegstaande woonboot had betreden en daar voor overlast zorgde. Hij zou een wapen hebben weggegooid toen de politie ter plaatse kwam. 

De zaak deed veel stof opwaaien. Halsema moest zich verantwoorden in de gemeenteraad. Een ‘nepwapen’, zo meldde de burgemeester in een open brief aan de Amsterdammers. En verder vond ze het vooral een privékwestie. Dat veranderde toen Oey meldde dat het een echt, maar onklaar gemaakt vuurwapen betrof dat hij twintig jaar geleden in Duitsland op de kop had getikt. De filmmaker had het nodig voor zijn werk en in een kastje in de woonkamer gelegd.

Halsema zou niet van het wapen hebben geweten. Ze stelde pas van het bestaan van het wapen te hebben vernomen, toen haar zoon haar erover vertelde op weg naar huis na zijn aanhouding. ,,Het had nooit in ons huis mogen liggen”, zei de Amsterdamse burgemeester, die niet op de beslissing van het OM ingaat.

Het OM merkte Oey officieel aan als verdachte vanwege het voorhanden hebben van een revolver. De jongen wordt niet vervolgd, zijn zaak is afgedaan met een maatregel van Bureau Halt

Femke Halsema zat eerder deze week bij De Wereld Draait Door. Bekijk het gesprek: