Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © StockExchange

Veghelse magneetvisser neemt granaat mee: 50 woningen ontruimd

UpdateEen granaat die een magneetvisser uit Veghel vandaag vond en mee naar huis nam, blijkt instabiel te zijn. Daarom is op last van de politie vanavond een cirkel van 100 meter rond de woning ontruimd. De EOD maakte het explosief onschadelijk op een veiligere plek. 

De bewoners van de 50 tot 60 uit voorzorg ontruimde woningen in de Parkietendonk, Sterndonk en Fazantendreef, konden omstreeks 23.30 uur weer naar huis. Volgens de politie verliep deze operatie zonder problemen. De bewoners werden opgevangen in de naburige sporthal of konden zelf naar vrienden of familie gaan.

Voortuin

De magneetvisser belde nadat duidelijk werd dat de granaat op scherp stond, zelf de politie. Die adviseerde hem om het explosief in de voortuin te leggen. Vervolgens belde hij ook bij zijn direct buurman aan. ,,Hij vertelde dat hij hem thuis had schoongemaakt”, meldde buurman Henri Demarteau terwijl hij zijn dochtertje op de arm heeft. ,,Op het moment dat duidelijk werd dat het ding echt gevaarlijk was, heeft hij de politie gewaarschuwd.”

De sfeer onder de buurtbewoners tijdens de ontruiming was gelaten. ,,Als een agent aanbelt, sta je toch wel even te kijken”, vertelt Koen Spanjers die met zijn gezin met twee kinderen naar zijn ouders is gegaan. ,,We hadden nog even de hoop dat de kinderen wel weer in slaap zouden vallen, maar ja. Zij vinden het toch wel spannend.”

Cola

Bij café De Stapperij naast de sporthal was de sfeer haast vrolijk te noemen. Binnen zaten zo’n 125 mensen en ook buiten hingen wat groepjes mensen rond. Kinderen kregen van agenten een knuffelbeer voor de schrik. Mariska Wuytenburg stond op het punt naar bed te gaan, toen duidelijk werd dat zij en haar man hun huis moesten verlaten. ,,Vlak daarvoor had ik de man die de granaat heeft opgevist nog gesproken toen ik mijn hond uitliet. Hij vertelde dat hij hem had gevonden in de Zuid-Willemsvaart, thuis had schoongemaakt en in een pot cola had gelegd.”

  1. LIVE | Geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’, dodental VS stijgt weer

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden.Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.