Verdacht pakketje voor Joods restaurant HaCarmel bevat geen explosief

videoHet verdachte pakketje dat vandaag is aangetroffen bij Joods restaurant HaCarmel in Amsterdam blijkt na uitgebreid onderzoek van de EOD loos alarm. Het bevat geen explosief, zo maakt de politie bekend. Omliggende woningen zijn uit voorzorg ontruimd en de Amstelveenseweg is uren afgesloten geweest vanwege het pakketje.

Er werd opgeschaald naar Grip 1, hulpdiensten moeten dan intensief samenwerken in geval van een crisis of ramp. De explosievenopruimingsdienst (EOD) kwam ter plaatse om het pakketje te onderzoeken. Hiervoor is eerst een robot ingezet. 

Mede-eigenaar Sami Bar-on trof het pakketje niet zelf aan. ,,De koosjere toezichthouder zag het pakketje om 10 uur vanochtend liggen. Die heeft mij onmiddellijk gebeld en toen hebben we contact opgenomen met de politie. Die was snel ter plaatse en heeft de straat afgezet.”

Daniel Bar-on, de andere eigenaar, heeft het pakketje op de camerabeelden zien liggen. ,,De zaak was nog dicht, we gaan pas om één uur open. Er waren dus nog geen gasten aanwezig. We zijn niet geschrokken, want we hebben nog geen idee wat er in het pakketje zit.”

Het is de vierde keer in ruim twee jaar tijd dat er een incident is bij HaCarmel. ,,Dat is verontrustend. Dit mag niet leiden tot sluiting van het restaurant. De eigenaar laat zich niet wegjagen wat er ook straks in het pakket blijkt te zitten. Hij wil zo snel mogelijk weer open,” zegt Victor Loonstein, woordvoerder van de familie Bar-on.

Vaker slachtoffer van vernielingen

In het verleden werd het restaurant meerdere malen vernield. Zo sloeg een Syrische man de ramen in met een knuppel en werd het restaurant ook besmeurd met eieren en mayonaise. In december 2018 vertelde Daniel Bar-on nog aan Het Parool gewend te raken aan de vernielingen. ,,Je moet niet buigen voor welke vorm van terrorisme ook,” zei Bar-on toen. ,,Humor helpt je ook hier doorheen.”

Bij de IJmuider Vishandel, gelegen op honderd meter afstand van HaCarmel, is een werknemer woensdagochtend poolshoogte gaan nemen. ,,Er is veel politie, maar ik zie nog niemand in zo’n dik pak lopen van de explosievenopruimingsdienst. Er is weleens vaker gedoe met dat restaurant hè, eerder ook al eens met die ingegooide ramen. Maar hoe dat precies zit weet ik ook niet. De straat is afgezet vanaf de kruising met de Zeilstraat tot de rotonde, dus wij zijn gelukkig gewoon nog te bereiken.”

Een werknemer van Cycle4You, een fietsenwinkel tegenover HaCarmel, was verrast toen hij terug bij de zaak kwam nadat hij boodschappen was gaan doen. ,,Opeens zag ik een pakketje, een kartonnen doosje, daar voor de deur en was alles afgezet. De politie verzocht mij om binnen te blijven totdat de straat weer veilig is.”

Het verdachte pakketje dat voor restaurant HaCarmel werd aangetroffen.
Volledig scherm
Het verdachte pakketje dat voor restaurant HaCarmel werd aangetroffen. © FEDERATIEF JOODS NL
Schade aan het Israëlische restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg. Nadat het voor een derde keer in korte tijd belaagd werd
Volledig scherm
Schade aan het Israëlische restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg. Nadat het voor een derde keer in korte tijd belaagd werd © anp
Restaurant HaCarmel nadat het voor een derde keer belaagd was.
Volledig scherm
Restaurant HaCarmel nadat het voor een derde keer belaagd was. © anp
De etalage van HaCarmel in december vorig jaar nadat de ramen ingeslagen waren.
Volledig scherm
De etalage van HaCarmel in december vorig jaar nadat de ramen ingeslagen waren. © anp