Verdachte in moordzaak advocaat: ‘Vreselijk wat familie is overkomen, ik ben ook vader’

VideoGiërmo B, de verdachte van het medeplegen van de moord op advocaat Derk Wiersum, heeft in de rechtbank een korte verklaring afgelegd over de dood van Wiersum. Hij stelt het ‘vreselijk’ te vinden wat de nabestaanden ‘is overkomen’ en stelde dat hij ‘ook vader is’. B. ontkent betrokken te zijn geweest, maar uit het vandaag gepresenteerde bewijs van het Openbaar Ministerie lijkt een ander beeld te ontstaan. Onduidelijk blijft wel of B. de man was die de trekker overhaalde.

Giërmo B. liep tegen de lamp omdat de gebruikte auto in de gaten werd gehouden, terwijl hij instapte. Volgens B. had hij de auto slechts geleend om ‘wat vuil’ weg te brengen. Hij was naar eigen zeggen niet de vaste gebruiker. Van de eigenaar, ene ‘Maantje’, heeft hij geen gegevens. In de vluchtauto werd bloed gevonden van Wiersum. Na de moord sprong B. ineens kwistig om met geld. Zo betaalde hij schulden af, stopte zijn kinderen geld toe en betaalde een bedrag van ruim 15 duizend euro cash voor een auto. Toen de vluchtauto, een witte Opel Combo, in beslag werd genomen, probeerde B. via Schiphol te vluchten naar Suriname.   

Schuwt geweld niet

Voordat hij de wijk kon nemen, werd B. echter op Schiphol aangehouden. Naast het gebruik van de aan de moord gelinkte auto ligt nog meer bewijs voor zijn betrokkenheid. Zo zijn er chats over vuurwapens, werd er een flinke hoeveelheid geld aangetroffen en werd er dna van B. gevonden in een andere auto die bij de moord werd ingezet. B’s strafblad is lang en schetst het beeld van iemand die geweld niet schuwt. Zo is er sprake van gewelddadige overvallen en geweldsdelicten, waaronder geweld tegen ambtenaren.

B’s advocaat Tjalling van der Goot betoogt dat het signalement van de schutter niet overeenkomt met de fysiek van zijn cliënt. Ook het feit dat hij wel vaker in de bestelauto reed, wil niet zeggen dat hij dat op de dag van de moord deed. B. zou naar eigen zeggen ook van plan zijn geweest weer terug te keren uit Suriname. ,,Dat past niet bij iemand die wilde vluchten,” zei Van der Goot. Duidelijk is volgens de raadsman dat B. betrokkenheid bij de moord op Wiersum ontkent en niet de dodelijke schoten op de advocaat loste.

Het feit dat B. bleef rondrijden in de geleende auto wijst er juist op dat hij ‘niets met de moord te maken heeft’, zei Van der Goot. Op de dag van de aanslag zou de verdachte bij diens halfbroer zijn geweest. Daar zouden genoeg aanwijzingen voor zijn, maar justitie hecht daar weinig geloof aan en wil hem langer vasthouden. B. noemde, toen hij het woord kreeg, het ‘vreselijk’ wat de familie en nabestaanden van Wiersum is overkomen. ,,Ik ben ook vader,” zei hij. Inhoudelijk wilde hij verder niets over de zaak zeggen. 

Zijn advocaat bracht naar voren dat de rechtbank het voorarrest van B. moet opheffen, omdat de aanwijzingen voor diens betrokkenheid bij de moord niet sterk genoeg zijn. Justitie baseert zich op ‘aannames, vermoedens, invullingen en gissingen’, meent de raadsman. De rechtbank besloot aan het einde van de zittingsdag echter dat de verdachte voorlopig in de cel moet blijven.

Volgens het Openbaar Ministerie is er momenteel onderzoek gaande naar meer verdachten in de moordzaak. ‘Naar verwachting zullen die worden aangehouden’, klonk het vandaag. Ook houdt justitie er rekening mee dat de moord op advocaat Derk Wiersum eerder plaats had moeten vinden, maar dat de daders werden verrast door het feit dat Wiersum die bewuste dag de fiets nam. 

Taghi

De neef van Ridouan Taghi, Anouar, wordt ervan verdacht de moord op advocaat Derk Wiersum te hebben gecoördineerd. De neef van de vorige maand opgepakte Taghi moet op een later moment voor de rechter verschijnen, een datum is nog niet bekend. Voor de moord op Wiersum zijn volgens het OM meerdere voertuigen gebruikt, onder meer voor voorverkenningen rond de woning van Wiersum in Amsterdam. Anouar zou dit aangestuurd hebben. 

De politie doet onderzoek op de plek aan de Imstenrade in Buitenveldert waar advocaat Derk Wiersum werd doodgeschoten.
Volledig scherm
De politie doet onderzoek op de plek aan de Imstenrade in Buitenveldert waar advocaat Derk Wiersum werd doodgeschoten. © ANP