Volledig scherm
© REUTERS

Verdachte Pinkpop-drama (34) meldde zichzelf bij de politie

UpdateDe bestuurder die vannacht bij het Pinkpop festival vier mensen aanreed, heeft zichzelf gemeld bij de politie. Het gaat om een 34-jarige man uit Heerlen. Bij de aanrijding overleed een 35-jarige man uit dezelfde plaats en raakten drie anderen 'zeer zwaargewond'. Politie en OM houden rekening met alle scenario's.

Een rechercheteam van 20 man werkt aan de zaak, waarbij vooralsnog wordt uitgegaan van doodslag. De drie zwaargewonden zouden in levensgevaar zijn. 

De bestuurder van de witte bestelbus reed na de aanrijding bij de Pinkpop-camping vanochtend om 04.00 uur weg. De politie hield een klopjacht naar de dader en zijn voertuig, maar de man meldde zich uiteindelijk zelf. Hij belde de politie en is vervolgens in Amsterdam aangehouden. De man was niet bij het busje. Waar het voertuig is aangetroffen, wilde de politie niet zeggen, maar 1Limburg weet te melden dat dat vanmiddag in de Heerlense wijk Heerlerweide is geweest. Het zou gaan om een witte Opel Combo en niet om een Fiat waar vanochtend nog van werd uitgegaan.

Politie en justitie houden rekening met 'alle mogelijke scenario's', dus ook een aanslag, stelde officier van justitie Daniele Weymar tijdens een persconferentie in het stadhuis van Landgraaf. ,,Het is nog te vroeg om over het motief te spreken.''

Uit verhoren moet duidelijk worden of er sprake is geweest van opzet of een ongeval. De man zit in beperkingen, wat wil zegen dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Hij wordt in de loop van de dag overgebracht naar Limburg.

Slachtoffers

De vier slachtoffers komen allemaal uit Zuid-Limburg. Een 35-jarige man uit Heerlen is overleden, drie mensen raakten 'zeer zwaargewond': een 30-jarige man uit Landgraaf, een 26-jarige man uit Heerlen en een 23-jarige vrouw uit Heerlen. Zij liggen in zeer kritieke toestand in ziekenhuizen in Heerlen en Maastricht.

Burgemeester Raymon Vlecken van Landgraaf is erg aangedaan door het drama: ,,Dit is gewoon verschrikkelijk. De hele gemeente is aangeslagen." Hij wenste de nabestaanden en dierbaren van de slachtoffers sterkte. Pinkpop-directeur Jan Smeets oogde gebroken door de gebeurtenissen: ,,Ik ben onvoorstelbaar geschrokken. Dit hadden we al bestempeld als een van de meest succesvolle festivals en dan eindigt het in zo'n drama. Het is de eerste keer dat Pinkpop een dode te betreuren heeft. Dat is echt vreselijk. Zo'n mooi feest dat zo abrupt eindigt."

Lees meer over het drama op Pinkpop in ons dossier.

Politie Limburg on Twitter

pp18 #pinkpop Bestuurder van het witte busje is aangehouden. Meer informatie via https://t.co/4sSjMtVl2X en tijdens de persconferentie om 12.00 uur

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 1. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.
 2. Te hard rijden, smartphones en alcohol: meer verkeersongelukken door minder politiecontrole

  Te hard rijden, smartpho­nes en alcohol: meer verkeerson­ge­luk­ken door minder politiecon­tro­le

  Het aantal verkeersongelukken is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Dat komt vooral doordat automobilisten te snel rijden, afgeleid zijn (door smartphones) of alcohol op hebben. Bij de ongelukken vielen ook meer doden, blijkt uit het vandaag uitgekomen rapport van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Een logische verklaring voor het gedrag van bestuurders is de afname van de handhaving van verkeersregels door de politie, aldus het onderzoeksinstituut.