De grootscheepse zoekactie naar de vermiste duiker duurde maar liefst acht dagen.
Volledig scherm
De grootscheepse zoekactie naar de vermiste duiker duurde maar liefst acht dagen. © Salvamant Marítim

‘Verdronken’ Spanjaard duikt na twee jaar weer op in Nederland

Een Spanjaard die eind 2017 als vermist werd opgegeven nadat hij niet meer boven water was gekomen tijdens een duiktrip voor de kust van Catalonië, blijkt springlevend te zijn. De veertiger passeerde afgelopen week de douane op Schiphol, meldt een Catalaanse nieuwssite. 

De Koninklijke Marechaussee constateerde dat Miguel Palomino  (45) gesignaleerd stond als vermist en informeerde de Spaanse politie dat de man was opgedoken. Het Openbaar Ministerie in Figueres vaardigde daarop een internationaal arrestatiebevel tegen hem uit. Dat OM verdenkt de veertiger van fraude. Hij zou zijn verdwenen om vier levensverzekeringspolissen te kunnen laten verzilveren. 

Palomino verbleef eind november 2017 met zijn zus en zwager in een hotel in Roses aan de Costa Brava. Die zus alarmeerde op 30 november de politie. Ze vertelde dat ze met haar broer de zee was opgegaan om te duiken en dat haar broer na de duik niet meer boven water was gekomen. Er volgde een grootscheepse zoekactie die ruim een week duurde en waarbij zelfs een onderwaterrobot werd ingezet. De operatie bleef echter zonder resultaat. 

De politie en reddingsdiensten vonden het merkwaardig dat Palomino was gaan duiken terwijl er een ruwe zee stond en hij volgens zijn zus weinig duikervaring had, maar ze gingen uit van een gevalletje van roekeloosheid. 

Privédetective

Palomino, in het bezit van zowel de Spaanse als de Amerikaanse nationaliteit, bleek vier levensverzekeringspolissen te hebben afgesloten. Zijn familie startte in de Verenigde Staten een procedure om de polissen te verzilveren, maar de verzekeraars vertrouwden het zaakje niet en schakelden een privédetective in. Hij ontdekte dat de zakenman ten tijde van zijn verdwijning in financieel zwaar weer zat. 

De detective nam contact op met de Spaanse politie. Die bleef alert op elk spoor van Palomino maar dat bleef uit tot afgelopen week uit.